Denní stacionáře otevřou dveře veřejnosti

001805 05_038500Denní stacionáře Oblastní charity Žďár nad Sázavou otevřou své dveře veřejnosti. Ve středu 27. září bude možné navštívit Nesu ve Velkém Meziříčí a Rosu v Bystřici nad Pernštejnem, prohlédnout si prostory a zázemí, ve kterém denní stacionáře působí. Ve Velkém Meziříčí se uskuteční i představení služeb Osobní asistence.

Vedoucí velkomeziříčské Nesy Alena Poulová považuje Den Charity za příležitost veřejnost blíže seznámit se službami denního stacionáře. „S radostí přivítáme každého příchozího, představíme mu nabízené služby i aktivity a pokusíme se přiblížit i běžný život lidí s postižením," řekla Alena Poulová. Den otevřených dveří v Nese obohatí výstava Charita v symbolech fotografa Richarda Boudy. Série černobílých snímků představuje široký záběr pomoci, kterou Charita každodenně lidem přináší.

Denní stacionáře Nesa a Rosa Oblastní charity Žďár nad Sázavou poskytují služby lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Jejich posláním je podpora udržení a rozvoj dovedností osob s mentálním a kombinovaným postižením, vedoucí k co největší možné míře samostatnosti a začlenění se do běžné společnosti.

Osobní asistence je terénní službou žďárské Charity pro děti, dospělé a seniory s postižením nebo dlouhodobým onemocněním. Posláním služby je zajistit těmto lidem podporu při naplňování jejich potřeb v jejich přirozeném prostředí, aby mohli žít běžným způsobem života.

Zářijový Den Charity je každoročně oslavou svátku svatého Vincence z Pauly. Letos Oblastní charita Žďár nad Sázavou navíc slaví narozeniny. Ve žďárském okrese už pomáhá třicet let.

Vincenc z Pauly (1576–1660)
Zasvětil jako kněz svůj život práci pro chudé. Za válek v letech 1648 až 1653 řídil z Paříže prostřednictvím misionářů dodávky potravin a oděvů pro válkou zbídačené kraje. Peníze sháněl u královského dvora a šlechty, kterou informoval o zoufalé situaci v regionech na základě zpráv od svých misionářů. A nezapomínal při tom ani na duchovní pomoc zbídačenému venkovu. Vincenc založil řadu charitativní organizací, zejména Kongregaci dcer křesťanské lásky (s Louisou de Marillac, která byla později svatořečena) a Kongregaci kněží misionářů (lazaristé). V roce 1737 ho papež Kliment XII. prohlásil za svatého.

Den Charity 2023

  • Oblastní charita Žďár nad Sázavou
  • středa 27. září 2023
  • Nesa, denní stacionář
  • Den otevřených dveří od 10 do 17 hodin, výstava Charita v symbolech fotografa Richarda Boudy (součástí dne otevřených dveří v Nese bude představení služeb Osobní asistence)
  • Čechova 1660/30, Velké Meziříčí

Jiří Marek, koordinátor propagace
Oblastní charita Žďár nad Sázavou

Den Charity_NESA_A

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.