Martiničtí byli na zájezdě

20231007 151821V sobotu 7. října se uskutečnil osmý martinický zájezd. Cílem cesty byla tentokrát Olomouc. Toto město vždy patřilo mezi nejvýznamnější královská města na Moravě.


Díky své výhodné poloze, starobylé univerzitě, duchovním, kulturním a řemeslným tradicím byla po dlouhá staletí přirozeným centrem Moravy, které lákalo umělce, vzdělance a obchodníky. V devět hodin jsme se rozdělili na dvě skupiny a vyrazili na komentovanou prohlídku s profesionálním průvodcem.

Navštívili jsme Dolní náměstí, prošli Kozí ulicí, kterou často využívají filmaři, přes Žerotínovo náměstí se dostali ke kostelu sv. Michala. Jedná se o barokní chrám, který patří k nejkrásnějším v Olomouci. Již na počátku 13. století zde stávala kaple zasvěcená sv. archandělu Michaelovi, kterou český král, Václav I., daroval skupině dominikánů, kteří se na cestě z Itálie do Polska zastavili v Olomouci. Prohlídka pokračovala a navštívili jsme také katedrálu sv. Václava, olomoucký hrad a další zajímavá místa v historickém centru. Po dopolední exkurzi historickou Olomoucí jsme se přesunuli na výstavu Flora Olomouc.

V celém areálu výstaviště bylo velmi rušno, protože nabídka aktivit, které tam lze realizovat je hodně bohatá. Na své si přijdou zahrádkáři, pěstitelé ovoce, milovníci dobrého jídla a pití, ale také rodiny s dětmi. Z Olomouce jsme odjížděli v pozdní odpoledne s pocitem, že i tentokrát nám počasí přálo a další zájezd se podařil.

Michal Drápela, starosta obce

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.