Dokument ukazuje přínos sociálních služeb na Žďársku

Snímek obrazovky_2023-10-31_080901V říjnovém termínu měl premiéru dokumentární film s názvem Až vyletí z hnízda. Je poskládán z osmi příběhů. Zachycují jednotlivé komunitní služby, klienty, kteří je využívají a jejich pracovníky, kteří poskytují potřebnou míru podpory. 

Ve všech příbězích jsou ukázány možnosti osamostatňování lidí s postižením. V dokumentu vystupují také dva klienti Domova Kamélie Křižanov, který je plně transformovaným zařízením sociální péče v Kraji Vysočina. V jednom z příběhů je společně s panem Vlastimilem představena služba Domova pro osoby se zdravotním postižením v Měříně. Druhým klientem před kamerou je pan Petr, díky kterému byla přiblížena služba Domova se zvláštním režimem v Kadolci. „Film je dílem Jednoty pro deinstitucionalizaci. Díky transformaci našeho zařízení poskytujeme vícero služeb, což hrálo tvůrcům do karet. Důležité také bylo, že klienti s filmovým štábem v čele s režisérem Janem Látalem rychle navázali vztah," popisuje ředitelka Domova Kamélie Křižanov Silvie Tomšíková.

Vedle změny prostředí přinesla transformace do života klientů také větší míru samostatnosti, kterou dokument dokládá. Zatímco Vlastimil zvládne běžné práce v domácnosti a věnuje se i oblíbeným koníčkům, Petr zase objevuje okolní svět. Často a rád vyráží na výlety. „Petr patří mezi naše dlouholeté klienty a je u něj patrné, jak přesunem z ústavní péče do komunitní služby rozkvetl. Začal více komunikovat, mít větší zájem o okolí," říká vedoucí služby na kadolecké adrese Tereza Stockingerová.

Služba Domova pro osoby se zdravotním postižením funguje na měřínské adrese od února loňského roku, kdy se do dvou objektů nastěhovalo 12 klientů. Ti společně s veřejností využívají také Denní stacionář v Měříně, který je otevřen na adrese Balinka 677. V Kadolci byla služba Domova se zvláštním režimem zprovozněna již na konci roku 2015. V jednom objektu našlo nový domov 6 klientů s poruchami autistického spektra. Tomu odpovídá také jeho vybavení, kdy klienti využívají vodní lůžko a další relaxační nástroje či dotykovou obrazovku. Hodně času tráví na venkovní zahradě, která byla v loňském roce rozšířena a revitalizována za pomoci zaměstnanců a dobrovolníků z Kraje Vysočina.

Film Až vyletí z hnízda, jenž vznikl za podpory Nadačního fondu Abakus, je možné zhlédnout on-line.

Silvie Tomšíková, ředitelka
Domov Kamélie Křižanov

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.