Nikdo mi nebude radit, jak mám rozdělat oheň

Zatapeni-Cech-kamnaru-01-1024x683Podzim je tady a všichni postupně začínáme topit. Je nás stále mnoho, kteří topíme zdrojem na tuhá paliva, a proto už teď při prvním ochlazení začínáme být svědky nedýchatelného vzduchu s nemožností větrat. Přispívá k tomu umístění našeho města v údolí a časté inverze. Když nyní pominu ostatní faktory, tak mnoho zbytečných zplodin vzniká při zatápění.

A řešení spočívá ve změně jeho způsobu, protože ve většině kotlů, krbů i kamen lze oheň rozdělávat svrchu. To znamená správně naložit kotel a zapálit třísky umístěné nahoru na větší polena. Proti tomuto přístupu se zřejmě mnoho lidí ohradí a pomyslí si něco ve smyslu nadpisu tohoto textu, jenže správnost této metody vám potvrdí mnohý kamnář nebo kominík.

Svrchně rozdělaný oheň je totiž šetrnější k vašemu kotli i komínu. Jeho teplota stoupá plynuleji, nedochází k teplotním šokům, a obojímu tudíž výrazně prodloužíte životnost. Díky dokonalejšímu hoření využijete větší množství energie svého paliva, a oheň proto bude méně kouřit. Množství zbytečných zplodin lze tímto způsobem snížit více než o polovinu a současně uděláte službu nejen svému zdraví, sousedům, ale hlavně peněžence.

Tento text píšu v naději, že nám všem přispěje k příjemnějšímu soužití. Tak tedy ohleduplné teplo a čistý vzduch po celou zimu!

Tomáš Pelíšek,
zastupitel, člen spolku Jednoměsto.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.