Miroslav Buchta na sport nezanevřel

Buchta1 webJeho jméno je spojeno především s házenou. Miroslav Buchta oslavil před pár týdny významné životní jubileum. Většina z nás by hádala, že to byla šedesátka, ovšem jednalo se o osmdesátku. Za skvělou fyzickou i psychickou vitalitou stojí jeho celoživotní láska ke sportu.

K házené ho nepřivedl nikdo jiný než zakladatel házené ve Velkém Meziříčí Eduard Klapal. „To jsem byl asi v šesté třídě a pan učitel si nás pár vybral. Tehdy se ve Velkém Meziříčí hrála ještě česká házená," vzpomíná Miroslav Buchta. To bylo v polovině padesátých let. Následovaly tři roky učení ve Zlíně (tehdy Gottwaldov), pak vojna a když se vrátil do Velkého Meziříčí, už se tu hrála mezinárodní házená. Od té doby nastupoval za Velké Meziříčí až do roku 1983. Jako hráč s místním týmem vybojoval postup do III. ligy.

Po skončení aktivní hráčské činnosti se vrhnul na trénování. Začal u dorostenců, pak trénoval muže, a nakonec své bohaté zkušenosti předával žákům. Vrcholem jeho trenérské kariéry byl postup s týmem dorostenců do II. ligy. S trénováním skončil v roce 2005, na házenou ovšem chodí dál jako věrný divák a fanoušek.

Házená nebyla ale jediným sportem, kterému se Miroslav Buchta věnoval. Pracoval ve Svitu, kde působil také v podnikové hasičské jednotce a s ní se zúčastňoval celé řady hasičských soutěží. Další láska mu přibyla, když slavil padesátiny. Dostal totiž kolo a doslova mu propadl. „Dala se nás dohromady parta několika kamarádů a už třicet let jezdíme na kole. Vydáváme se v létě na devíti až desetidenní túry, na podzim pak o něco kratší," říká Miroslav Buchta. První cesta na kole, tehdy před třiceti roky, vedla do rakouského Hornu. Bicykl se stal jeho každodenní záležitostí, jezdí i v zimě a nejsou to nějaké couračky, ale pořádné dávky kilometrů.

Přejeme Miroslavu Buchtovi ještě spoustu krásných zážitků nejen na kole, ale také při návštěvách házenkářských mačů.

Petr Chňoupek

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.