Chirurg, který zakotvil na Slovensku

dudekMUDr. Arnošt Dudek začal lékařskou kariéru budovat už před válkou v Praze. Válka mu dala nové zkušenosti, a nakonec ho zavála do legií. Pojďme se seznámit s jeho osudem.

Arnošt Paulus Dudek se ve Velkém Meziříčí narodil 7. ledna 1892 v domě číslo popisné 17. Byl synem c. k. geometra ve Velkém Meziříčí Františka Dudka, jenž byl synem c. k. nadinspektora v Praze Františka Dudka a jeho ženy Eleonory rozené Keichové. Matkou Arnošta byla Paulina, dcera gruntovníka ve Zbirohu Františka Pražského a jeho ženy Marie rozené Veselé. Žil v Praze, ale do války rukoval z Přerova.
Do války měl odejít s 6. pěším plukem, který sídlil v Chorvatsku. Bojoval na italské frontě a do zajetí padl 20. srpna 1917 u Canale a putoval do zajateckého tábora v Padule, kde se 28. dubna 1918 přihlásil do legií. Přijat byl 26. května 1918 ke zdravotnímu oddílu 6. divize. Domů se vrátil 28. prosince 1918. Demobilizován byl 1. února 1920.

dudek1Po válce se dál věnoval původní profesi chirurga, a to na chirurgické klinice státní nemocnice v Bratislavě. Od roku 1926 byl také ředitelem župní nemocnice v Turčanskom Sv. Martině a vedl zde i chirurgické oddělení. Za jeho působení se nemocnice velmi rozrostla, postavila se márnice, chirurgický pavilon, infekční oddělení, vrátnice, kuchyň, jídelna, administrativní budova a rozšířilo se gynekologické a kožní oddělení.
V roce 1933 o něm psaly všechny noviny v Československu. Na konci toho roku přišli četníci na stopu několikanásobného vraha Juráčka. Při zátahu v jeho rodném Šutově postřelil Juráček nadstrážmistra Michálka. Raněného četníka operoval primář MUDr. Arnošt Dudek. Z funkce ředitele byl odvolán v lednu 1938.

Doktor Dudek byl velkým milovníkem umění, byl například prvním vlastníkem známého obrazu Rio San Gregorio, jehož autorem je Jan Zrzavý. Když byl tento obraz naposledy prodáván v dražbě, vyšplhala se jeho cena na 7 800 000 korun.

Petr Chňoupek

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.