Studenti velkomeziříčského gymnázia navštívili novoměstskou nemocnici

IMG 6465Co všechno dokážou zjistit v biochemické laboratoři? Jak se stát dárcem krve? Kolik pitev za rok provedou na patologicko-anatomickém oddělení novoměstské nemocnice? Jak probíhá vyšetření na magnetické rezonanci a jak vypadá zákulisí lékárny? Na tyto a mnohé jiné otázky dostali v tomto školním roce odpovědi studenti pěti gymnázií z okresu Žďár nad Sázavou, když zareagovali na nabídku ze strany Nemocnice nové Město na Moravě, a přijeli na návštěvu.

„Na počátku exkurzí bylo přání pedagogů místního gymnázia, zda bychom mohli zdejším studentům, kteří se zajímají o zdravotnické obory, trochu přiblížit prostředí nemocnice a práci v ní. První takováto exkurze proběhla někdy na přelomu let 2018 a 2019," připomenul prvotní impuls MUDr. Jiří Janů, náměstek LPP.

„Na tomto základě jsme pak v následujícím období oslovili jako další gymnázium ve Žďáře nad Sázavou. Jelikož byly ohlasy na proběhlé exkurze pozitivní, tak v dalším období jsme tyto exkurze nabídli všem gymnáziím v okrese Žďár nad Sázavou," dodal.

Prohlídky jednotlivých nemocničních provozů jsou určeny především studentům maturitních a předmaturitních ročníků. Podívají se tak do míst, která jsou běžně pro návštěvníky zvenčí uzavřena. A zjistí také, že pro práci v nemocnici není zapotřebí jen studium medicíny. Uplatnění zde najdou i studenti jiných oborů. „Naším cílem je přiblížit zájemcům o zdravotnická povolání chod práce v nemocnici. A představujeme jim i některá méně známá oddělení. To proto, aby měli studenti při výběru vysokých škol a následně i povolání o tomto lepší povědomí a představy," vysvětlil MUDr. Jiří Janů.

Každá z exkurzí byla jiná. Někteří studenti se podívali do lékárny, jiní zase třeba na patologii, magnetickou rezonanci, do laboratoří, na ARO i na nukleární medicínu nebo na centrální sterilizaci. „Moc se nám to líbilo. Děkujeme mnohokrát, budeme se těšit zase třeba příště," poděkovali za exkurzi studenti.

Helena Zelená Křížová, tisková mluvčí
Nemocnice Nové Město na Moravě

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.