Statek v Balinách vítal zájemce o netradiční zahradničení

IMG 3178Lze pěstovat houby na zahradě? Co je to biouhel a jak se vyrábí? Jak podpořit zdraví zahrady? Může být zahradní odpad pokladem? Odpovědi na tyto i jiné otázky z oblasti netradičního zahradničení nabízel Den Země v ekocentru Baliny. Proběhl v neděli 21. dubna.

Pěšky či na kole Balinským údolím nebo jednoduše autem vyrazili zájemci o zdravou přírodu i zahradu na statek v Balinách, kde se nachází ekocentrum Chaloupek. Po celý den tam probíhal program ke Dni Země. Dopoledne se lidé dozvěděli bližší informace o léčivých houbách, jako jsou třeba lesklokorka lesklá čili reishi, čaga neboli rezavec šikmý, a zda lze některé pěstovat na zahradě. Odpoledne návštěvníci procházeli jednotlivá stanoviště ekocentra, aby zkoumali a pozorovali život v zahradě, plnili úkoly, vyráběli indické placky pečené na ohni a ochucené plevelovým pestem, pekli kopřivové chipsy, naučili se, jak vyrobit biouhel, kopřivovou jíchu, malovali půdními barvami, pozorovali půdní organizmy. Nechybělo občerstvení, třeba buchta s kopřivami, ale i klasická bábovka, káva, čaj. Pohodové odpoledne v krásném prostředí dotvářela hudba v podání kapely Zahrajem.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.