Dva tisíce lidí v průvodu uctily památku studentů

12243742 1101407666536955 549533698 nVíc než dva tisíce lidí vykročily včera v lampionovém průvodu na Kounicovy koleje v Brně, mezi nimi i studentky z Velkého Meziříčí. Stalo se tak při příležitosti Mezinárodního dne studentstva.


Lidé vyšli 17. listopadu do ulic poklonit se památce studentů zavražděných nacisty a připomenout si současně i Den boje za svobodu a demokracii. „Překvapuje mě, že mnoho mých vrstevníků ani netuší, co se 17. listopadu stalo. A to nejen v roce 1939, ale dokonce ani v roce 1989. Proto bychom si to měli pořád připomínat," podotkla Adéla Strnadová, studentka velkomeziříčského gymnázia, která se akce v Brně zúčastnila i se svými spolužačkami. „Chtěly jsme uctít památku obětí nacismu, komunismu i pátečního atentátu," vysvětlila za sebe i kamarádky Sarah Ouředníčková, jež se dle svých slov snaží být aktivní členkou společnosti a podílet se na důležitých akcích spojených s minulostí, současností i budoucností naší vlasti.

Dívky proto navštívily i debatu na téma Freedom Lecture 2015: Lidskost vs. barbarství s Rainerem Hössem, vnukem velitele vyhlazovacího tábora v Osvětimi, a izraelskou novinářkou Tal Bashan. Masarykova univerzita ji uspořádala ještě před lampionovým průvodem v Univerzitním kině Scala a na nádvoří Místodržitelského paláce. „Téma diskuze bylo velmi zajímavé. A hlavně hosté – Rainer Höss, který se potýká s prokletím svého rodu –, osud jeho samého i celé jeho rodiny na mne skutečně velmi zapůsobil," popsala svůj dojem z besedy Petra Macková. Gymnazistky mile překvapilo, že se v průvodu sešel studentů a celkově mladých lidí tak velký počet. Chovali se slušně a ukázněně. Vládla skvělá atmosféra. Tu vnímala i osmiletá Deniska: „Moc se mi to líbilo. Říkali tam věci, které jsme my všichni vůbec nevěděli. Starala se o nás i policie. Když nám zhasl lampion, hned k nám přišli ‚uspořádatelé' a svíčku nám zapálili."

„Nelíbilo se mi ale, že na Moravském náměstí probíhala demonstrace za socialismus/komunismus. Přišlo mi to v tento den velmi neetické. Jinak musím říci, že jsem byla na svůj národ hrdá, neboť projevil velkou solidaritu, uvědomělost a respekt," dodala ještě Sarah.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.