Muzeum oslaví svůj svátek bezplatným vstupem

DSC 1708Po celém světě je 18. květen připomínán jako Mezinárodní den muzeí. A jak jinak tento svátek oslavit než bezplatnými prohlídkami. Právě takový dárek si pro návštěvníky na třetí květnovou sobotu připravilo i velkomeziříčské muzeum.

Návštěva šlechtických salonů vtáhne příchozí do poutavé historie objektu, který v průběhu staletí vlastnily rody jako Pernštejnové, Ugartové, Liechtensteinové či Lobkovicové. Návštěvníci si mohou prohlédnout nejen bohatou obrazovou galerii předků, ale také sbírky, které majitelé postupně shromáždili. Mezi nimi nechybí benátská zrcadla, šperkovnice vykládaná želvovinou či psací stolek Marie Antoinetty.

expozice 2Zvláštní prostor je věnován hraběti Františku Harrachovi, jenž se stal v roce 1909 hostitelem Františka Josefa I., Viléma II. a následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este při zářijovém vojenském cvičení. František Harrach se následně v roce 1914 zúčastnil jako pobočník následníka trůnu také manévrů v Sarajevu. Tyto manévry pak v expozici připomíná kapesník s krví Františka Ferdinanda, který hrabě uchoval jako vzácnou relikvii.

Prohlídka soukromých sbírek majitelů pokračuje i ve druhém zámeckém patře, kde mohou návštěvníci obdivovat galerii rytířů Řádu Zlatého rouna, expozici chladných a palných zbraní či unikátní sbírku japonských lakových prací doplněnou dalšími předměty z oblasti Orientu.
Navazující muzejní expozice přibližují historii regionu a život přímo ve Velkém Meziříčí. Návštěvníci se seznámí s cechy, řemesly, spolkovým životem a významnými rodáky. Nahlédnou tak do kubistické pracovny a obývacího pokoje matematika a fyzika Františka Závišky navržené architektem Pavlem Janákem a následně vstoupí do ateliéru akademické malířky Zdenky Vorlové Vlčkové. Expozice Od albitu žule představuje mineralogickou sbírku, vystaveny jsou například nerostné útvary oválného až kulovitého tvaru nesoucí název „heřmanovské koule". Složení jádra, které je tvořeno několika minerálními druhy, je totiž světovým unikátem.

V sobotu 18. května bude otevřeno od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin s tím, že poslední prohlídka odchází vždy hodinu před koncem. Návštěva hlavního okruhu bude zdarma, zpoplatněn zůstane pouze sál s freskovou výzdobou.

-muz-

expozice 1expozice 3

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.