Křižanov se ladí do vánoční nálady

151121 - Krizanov Katerinsky jarmark -  032Předvánoční čas se v Křižanově nese v duchu především již tradičních akcí. Některé z nich mají své kořeny v historii, některé se tradicí staly v posledních letech, jiné jsou zcela nové.


V odpoledních hodinách dne 21. listopadu proběhl již osmý ročník Kateřinského jarmarku. Letos to je přesně 530 let, co Matyáš, král uherský a český, potvrdil Křižanovu privilegium konání dvou trhů ročně – na sv. Kateřinu a na sv. Petra a Pavla. Jako odkaz tradic se tedy budova nově zrekonstruované sokolovny letos zaplnila rekordním počtem prodejců. Ti nabízeli nejrůznější rukodělné výrobky, ať už zdobené perníčky, karamelová lízátka, textilní panenky, kabelky, šperky od náušnic po náhrdelníky, skleněné vitráže, aranže, adventní věnce, keramiku, ubrusy, prostírky a mnohé další. I návštěvníků bylo tentokrát více než obvykle. Sokolovnou jich prošlo přes 500. Zdobili si adventní věnce, děti vytvářely lucerničky. Věnce namotaly členky Klubu důchodců Křižanov. Na pódiu byla ke zhlédnutí výstava plná vánoční inspirace. Ocitli jsme se tak na lesní mýtině, byl tu mech a různě nazdobené stromky včetně modřínu a bříz. Mnozí obdivovali svátečně prostřené tabule, zavěšené staré kolo s vločkami, dekorace i z netradičních materiálů: např. adventní věnec ze zimní šály, adventní kalendář v rámu ze starého obrazu, malý stromeček ze suchých plodů, černé ozdoby, háčkovaný lapač snů, betlémy v prádelním koši, dřevěné bedýnce, nebo ze dřeva a šáší. V lesním duchu byla vyzdobena celá sokolovna. Výstavu připravily B. Sedláková, A. a J. Stehlíkovy, M. Nagyová, E. Hammerová, S. Čarková, V. Skryjová, D. Mrázková, M. Smejkalová, J. Boudová, V. Pálková, J. Havránková, děti Základní škola a mateřská škola Křižanov (Kuřátka, Žabičky, Motýlci, Berušky a školní družina). Labužníci se navíc mohli občerstvit punčem, koktejly, palačinkami nebo uzeným kaprem.

Stromek rozsvítil křik a potlesk dětí

O týden později, v sobotu 28. listopadu, Křižanovští pořádali taktéž po osmé Slavnostní zahájení adventu. To začalo po šestnácté hodině mší svatou v kostele Sv. Václava. Následně se lid sešel na náměstí, tento rok poprvé dekorovaném vánočními stromky. Každý z nich ozdobily jednotlivé třídy a školní družina ZŠ a MŠ Křižanov. Děti mateřské školy také po krátkém přivítání starostkou Marií Smejkalovou započaly program svými písničkami a říkáním. Letos víckrát než kdy dřív musely zakřičet: „Stromečku, rozsviť se!" Naštěstí se nakonec dokřičely a vánoční strom se za potlesku rozsvítil. Posléze našemu sluchu lahodily písně členů sboru Schola. Ke vskutku vánoční atmosféře kromě punče uvařeného místostarostkou Radomírou Schmidovou přispěla i kratičká chvíle, kdy se z nebe začal snášet sníh. Před zimou jsme se šli schovat do Katolického domu, kde bylo připraveno pohoštění – svařák, koláče, uzené maso – a kapela Šafářanka při Domovu Kamélie Křižanov, která svojí hudbou notně zvyšovala dobrou náladu. V neděli 29. listopadu pak svůj strom rozsvítili také v Bojanově. Konají tak po dlouhá léta, zazpívají si koledy, posedí a povykládají si v místní hasičce.

Proběhne Křižanovský kapr

V pátek 11. prosince se v sokolovně uskuteční také již 43. ročník soutěže Křižanovský kapr. Žáci ZŠ a MŠ Křižanov v ní soupeří v uměleckých disciplínách, ať už jde o recitaci, zpěv, hru na hudební nástroj, tanec, literární nebo výtvarný projev. Budeme jim držet palce, zvláště když hlavní cenou je právě vánoční kapr.

Ondřej Nagy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.