Genealogové se vydali po stopách šibenic

IMG 1374Mgr. Martin Štindl přiblížil na poslední přednášce Vlastivědné a genealogické společnosti při Jupiter clubu výzkum velkobítešských popravišť.

Na základě archivního výzkumu z dostupných písemností a map lokalizoval Martin Štindl s Janem Zdubou místa dvou bítešských popravišť. Šlo o již známou šibenici Na Spravedlnosti nacházející se při výjezdu z Velké Bíteše směrem k Velkému Meziříčí a nově objevenou šibenici ve zcela jiné části za městem, kde se popravovalo do konce 16. století. Na podzim roku 2013 došlo i k archeologickému výzkumu. Detektorový a terenní výzkum prováděli na místech obou popravišť profesor v oboru antropologie Josef Unger, ing. Hájek a ing. Velek.

Další akcí připravovanou Vlastivědnou a genealogickou společností bude v úterý 8. 12. přednáška Jana Prchala - Jak vznikaly pověsti. Proběhne v předsálí kina Jupiter club od 15.30 hodin.

Simona Fňukalová

IMG 1375

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.