Tříkrálové kasičky roku 2016 jsou sečteny

Nové MěstoCelkem 471 kasiček rozdaných v rámci celého okresu Žďár nad Sázavou už zná své výtěžky. Zhruba 1 900 koledníků vyzpívalo prostřednictvím tradiční tříkrálové koledy 2 830 223 Kč, což je o 185 029 Kč více než v roce loňském.


Při šestnácté sbírce nově přibyly obce jako např. Vříšť, Líšná, Polom, Čtyři Dvory a další. Počet kasiček byl postupně navýšen v průběhu sbírky o 56 kusů oproti roku 2015. „Nejmladšímu koledníčkovi, o kterém vím, bylo jeden a půl roku a nejstaršímu 76 let, ale je možné, že věkový rekord nesou jiní. Se všemi koledníčky se bohužel v průběhu sbírky nesetkám," sdělila Veronika Dobrovolná, koordinátorka Tříkrálové sbírky. Rekordní se stala kasička pana Jana z Velké Bíteše, ve které bylo uschováno 25 512 Kč.

„Výtěžek šestnácté Tříkrálové sbírky plánujeme prozatím ponechat především jako záchrannou rezervu pro udržení stávajících služeb v potřebném rozsahu. V letošním roce dochází ke změnám financování sociálních služeb a není úplně jasné, jak se bude nový systém vyvíjet a zda se podaří zajistit dostatek financí na provoz našich zařízení. Proto vyčkáváme," vysvětlila Ing. Jana Zelená, ředitelka žďárské Charity.
Část výtěžku rovněž použije Oblastní charita Žďár nad Sázavou tam, kde jsou zdroje organizace velmi omezené. Jedná se například o hrazení nákladů spojených s pořízením aut pro terénní služby. Letošní tříkrálové peníze podpoří především nákup auta pro Charitní ošetřovatelskou službu a Osobní asistenci. Terénní služby žďárské Charity se bez vozů, které pracovníky dopraví k uživatelům a pacientům do jejich domovů, neobejdou. Menší částka poputuje i na podporu lidí v akutní nouzi či lidí bez domova.

„Velmi ráda bych poděkovala za pomoc a ochotu při organizaci již šestnáctého ročníku Tříkrálové sbírky všem, kteří se zapojili. Její výtěžek opět dokazuje, že se stále najde mnoho lidí ochotných pomoci tam, kde je třeba. Veliké díky Vám za to!" vzkázala Jana Zelená.

Lenka Šustrová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.