Problematika šibenic posluchače zaujala

vgs UngerŠibenice jako projev hrdelního práva na Moravě. To byl název poslední přednášky Prof. PhDr. Josefa Ungera, CSc. pořádané Vlastivědnou a genealogickou společností (VGS).

Dr. Unger není členům VGS neznámý. Na dvou dřívějších akcích VGS pohovořil o hrobech Cyrila a Metoděje a později o archeologickém výzkumu spojeném s tasovským kostelem. Nyní dr. Unger přijel společně s akad. architektem Janem Velekem a MUDr. Zuzanou Balážovou přiblížit průzkum tišnovské šibenice. Nejprve iniciátor celého projektu, architekt Jan Velek seznámil s podklady pro lokalizaci bývalých popravišť - s vedutou syndika Karla Josefa Wokouna z r. 1728 a s mapou prvního vojenského mapování z 60. let 18. století. Popsal blíže model tišnovské šibenice a připomněl význam šibenic, jako výrazného stavebního prvku historických měst,  tak jako jsou v městské architektuře zásadní kostely, hrady, zámky, radnice, zámky a hradby. Popraviště dříve stávaly na kopcích, byly dobře viditelné a sloužily jako varování obyvatelům měst i projíždějícím cestujícím.
Dr. Balážová z ústavu antropologie přiblížila přípravu na terénní výzkum a práce. Závěrem dr. Unger pohovořil podrobněji o celém výzkumu v lokalitě Klucanina jihovýchodně od Tišnova, kde došlo po finálním vytyčení přesné lokality k detektorovém průzkumu až po nalezení samotného čtvercového kamenného základu  šibenice. Ta původně měřila asi šest metrů, byla zesílena v rozích, měla dvoumetrové zdi, ze kterých vystupovaly kamenné sloupky. Během průzkumu byly uvnitř šibenice nalezeny ostatky 13 lidí a zlomky nádob z 17. a 18. století.

Genealogická společnost se hrdelním právem bude zabývat dále, a to v úterý 31. května. Mgr. Martin Štindl, PhD. připravuje přednášku s názvem Když město děsil kat aneb Dávná historie hrdelních soudů v blízkém okolí.

Simona Fňukalová

model tisnovske sibenice podle ing. Vokáče zdroj www.tisnoviny.cz

 popraviště  ilustrační foto

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.