Hasiči oslaví 145 let od svého založení

hasici VMV letošním roce 2016 si připomeneme 145. výročí založení sboru dobrovolných hasičů ve Velkém Meziříčí.

Bylo to právě naše město, kde byl 21. července 1871 založen první český hasičský sbor. Velkou zásluhu o založení dobrovolného hasičského sboru ve Velkém Meziříčí měl Titus Krška, který byl řádně zvolen velitelem jednoty a svojí funkci vykonával plných dvacetdevět let. Za celé období od svého založení se nic nezměnilo na obětavosti, svědomitosti a lásce, kterou naši hasiči věnují ve prospěch svých spoluobčanů. Vystřídalo se několik generací členů, měnila se struktura požární ochrany, podmínky pro činnost, modernizovala se hasební technika a prostředky, bytová kultura, průmyslová výroba, ale také se změnil několikrát název naší organizace. Co však přetrvalo do dnešních dnů beze změny, je původní myšlenka a poslání hasičů – přispěchat na pomoc v kteroukoli denní i noční dobu tam, kde je to právě potřeba, a pomoci tomu, kdo pomoc potřebuje.
Na svoji činnost si musí hasiči finance zajišťovat sami již od prvopočátku formou výtěžku z plesů, sběrem železného odpadu a nově i elektroodpadu, pořádáním různých druhů soutěží, ale i formou příspěvků.
V letošním roce si v rámci oslav svého založení pro občany našeho města připravili hasiči několik akcí, které začínají již 21. února, a to dětským karnevalem v sále hasičské zbrojnice pro naše nejmladší občany ve spolupráci s DOZOU (DDM).
O týden později 27. února se v sále hasičské zbrojnice pořádá pro veřejnost tradiční hasičský ples se skupinou MARATON.
V dubnu budou mít hasiči plno práce s přípravou hranice na městské čarodějnice. Předchází tomu kácení stromů určené městem, uskladnění a nakonec přijde na řadu motorová pila a stavba hranice. Hasiči jsou jedni z mnoha spolupořadatelů této akce a po zapálení provádí požární dozor do ranních hodin.
V sobotu 7. května bude celý den na Náměstí patřit hasičským závodům. V dopoledních hodinách je na programu Regionál cup mládeže, který bude trvat do odpoledních hodin. V podvečer se pro příznivce požárního sportu uspořádá 46. ročník Memoriálu Jaroslava Vaňka v požárním útoku. V rámci oslav se tato soutěž opět vrátí v letošním roce na Náměstí, a to jako noční soutěž.
Druhý den 8. května bude od 18 hodin sloužená mše svata za všechny hasiče v kostele svatého Mikuláše ve Velkém Meziříčí.
Od druhé poloviny června budou moci občané navštívit výstavu v předsálí kina. Tato výstava bude zaměřená na oslavy 145 let založení sboru dobrovolných hasičů. K vidění bude jak se postupem času měnilo vybavení hasičů až do současnost. Dále zde budou vystavené trofeje z různých soutěží našich družstev a další fotografie z dění našeho sboru.
V sobotu 2. července bude pro hasiče slavnostní schůze při příležitosti oslav. Předcházet bude od ranních hodin den otevřených dveří v hasičské zbrojnici. Zde si může každý prohlédnout současnou techniku jak dobrovolných hasičů tak i Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina.
Hned po prázdninách 3. září se na hřišti za Základní školou Oslavická bude konat mezinárodní soutěže CTIF v požárním útoku a štafetě 8x50 metrů s překonáváním osmimetrové roury. Pro návštěvníky budou k vidění družstva jak z ČR tak i ze zahraničí, která se připravují na kvalifikaci před Hasičskou olympiádou 2017 v Rakousku.
Druhý den 4. září se bude konat na náměstí druhý ročník Memoriálu zasloužilých funkcionářů v klasickém útoku s vodou ve spolupráci s okrskem Velké Meziříčí.
Začátek prosince je již tradičně vyhrazen pro mikulášskou nadílku pro děti z našeho města, školek ale i ostatních zařízeních. Pro tyto návštěvy jsou připravené již několik let tři kompletní skupiny.
Na prosinec je naplánovaná poslední akce v letošním roce, pro příznivce tance si hasiči připravili o vánočních svátcích 25. prosince Vánoční bál v sále hasičské zbrojnice se skupinou Maraton.

Jak jste si jistě všimli, tak místní hasiči mají plno práce nejen s požáry a ostaními živly, ale i s veřejnoprospěšnou aktivitou. Tímto bychom chtěli pozvat občany na jakoukoliv akci pořádanou hasiči, ať je to ples, soutěže nebo výstavka. Z každé návštěvy budou mít hasiči radost, že jejich vynaložená práce je oceněna u občanů. Díky všem příznivcům hasičů jsme v loňském roce získali druhé místo v celorepublikové soutěži „ dobrovolní hasiči roku „ a věříme,že si vaši přízeň udržíme i v letošním roce, kdy slavíme 145 let od našeho založení.
O činnosti hasičů se rovněž můžete dočíst na stránkách www.hasicivm.cz, kde jsou různé akce doplněny fotografiemi.

Za výbor SDH Velké Meziříčí Stanislav Kratochvíl, starosta

Program roku 2016

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.