Necid: Voda v areálu technických služeb už teče

vodovodni pripojka_TS_Na jednom ze zpravodajských webů se objevilo nařčení, že jsem měl kvůli zamrzlé vodovodní přípojce v areálu technických služeb svolat narychlo zastupitelstvo. Autor textu mne obvinil z politické msty. Aby čtenáři znali souvislosti, je to takto:

V areálu TS zamrzla vodovodní přípojka a v kancelářích kvůli tomu netekla 16 dní voda. Po opravě se zjistilo, že je třeba přípojku celkově opravit tak, aby se to neopakovalo. O opravě musí rozhodnout zastupitelstvo na svém zasedání v úterý 14. února.

Autor textu tvrdí, že jsem měl zastupitelstvo svolat dřív a že jsem to neudělal z nějaké msty. Takže tady holá fakta a data bez emocí:

1. Voda ve správní budově technických služeb (vedení společnosti, tj. 7 zaměstnanců) přestala téct 23. ledna. V ostatních budovách areálu voda tekla.  

2. Pracovníci technických služeb se dva dny snažili závadu odstranit svépomocí, ovšem neúspěšně. Za dva dny (25. ledna) povolaly technické služby odbornou firmu a informovaly o závadě město. Odborná firma se další dva dny pokoušela přípojku rozmrazit teplou vodou od vodoměru, což se však také nezdařilo.

3. TS jednaly s Vodárenskou akciovou společností (VAS) a městem o tom, kdo odpovídá za opravu přípojky ve veřejném prostoru. VAS sdělila městu, že v případě zámrzu je oprava vždy na vrub vlastníka přípojky.

4. VAS hledala 31. ledna místo zamrznutí, které běžnou metodou nenašla. O den později, tedy 1. února, vyhledala místo zamrznutí kamerou.

5. Další den, 2. února, došlo ke společnému rozhodnutí technických služeb a města o tom, že se pokusí odstranit lokální závadu (cena prací do 10 tisíc korun). Zároveň se ale město spolu s TS rozhodly zadat nacenění přeložení celé přípojky, což by problém vyřešilo jednou provždy. Nabídka zněla na 82 tisíc korun.

6. V pondělí 6. února zahájila VAS zmíněnou lokální opravu, ta se však nepodařila. Ředitel TS informoval Velkomeziříčsko, že voda stále neteče. 

7. V úterý 7. února VAS v lokální opravě pokračovala, odpoledne se podařilo zamrznutí odstranit a obnovit dodávku vody do správní budovy. Dle zjištění VAS nemá přípojka řádné technické parametry proti zamrzání a doporučují celkovou obnovu.

8. Zastupitelstvo se (ze zákona, který nejde obejít) musí svolat tak, že se pozvánky vyvěsí na úřední desku, kde musí (opět je to zákon) deset dní viset.

9. Takto svolané zastupitelstvo by se tedy mohlo sejít nejdříve v pátek 17. února.

10. Jednání zastupitelstva však už bylo plánováno na 14. února. Voda od 7. února teče. Nebylo třeba tedy zastupitele nijak zvlášť svolávat.

11. Rada mohla o penězích rozhodnout o týden dřív, tedy ve středu 8. února, pokud by tu pravomoc měla.  

Radovan Necid

nakres zastupitelstvo

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.