Velkomeziříčští se loučili s Tisenskými. Na programu byl folklór

IMG 1542Velkomeziříčští se rozloučili s hosty z Chorvatska. Slavnostní večer se nesl ve folklórním a hlavně přátelském duchu.

Celý týden ve Velkém Meziříčí pobývala čtyřicetičlenná návštěva z partnerského Tisna. Páteční slavnostní večer ve velkém sále Jupiter clubu byl vyvrcholením jejich pobytu. Setkali se všichni ti, kteří se během týdne vídali při společných aktivitách v rámci sportu, folklóru, hudby, řemesel. Lidé se dozvěděli víc o celém regionu Dalmácie, odkud Tisenští pocházejí. Velkomeziříčští zase shrnuli svoje předchozí návštěvy Tisna, kam už několikrát zavítali zdejší sportovci, hasiči, hudební sbory… Byla připravena ochutnávka chorvatských pochoutek, jako třeba oliv, ančoviček, pršutu, sladkostí z fíků, mandlí, rakije a dalšího. Hlavním bodem programu pak bylo společné folklórní vystoupení Horáčanu a sboru z Tisna. Dnes ještě Chorvaté navštíví Brno a v neděli je čeká cesta domů.

„Doufám, že těch našich společných večerů bude daleko víc,“ loučil se s Chorvaty v pátek starosta Radovan Necid. Stejné pocity sdělovali i přátelé z Tisna. „Jsem ve Velkém Meziříčí už podruhé, vaše město jsem navštívil už během císařských manévrů v roce 2014. A moji spoluobčané, kteří jsou zde nyní poprvé, jsou nadšeni. Líbilo se jim úplně všude, kam se podívali – knihovna, škola, bavilo je setkání s hudebníky – všude krásné přivítání, skvělé jídlo, pití, hlavně pivo – u nás v Chorvatsku tak dobře nechutná, to je fakt. Doufám, že i naše lahůdky, které jsme vám přivezli na ochutnávku, vy Češi oceníte,“ řekl Velkomeziříčsku jeden z členů výpravy Karlo Klarin, který výborně mluví česky. Zároveň vyjádřil přání, aby spolupráce Tisna a Velkého Meziříčí trvala i nadále a rozvíjela se čím dál víc ve stejném duchu, v jakém začala před více než pěti lety. U jejího zrodu stál radní Jiří Michlíček. "V lednu 2012 se ve Velkém Meziříčí objevili první občané Tisna," připomněl J. Michlíček, který také pravidelně pro Chorvaty v našem městě připravuje program. Tentokrát to byla návštěva knihovny, muzea, základní školy, pro sportovce utkání ve futsale, setkání s Horáčanem, Spolkem žen, Vlastivědnou a genealogickou společností, návštěva Poexu či prohlídka města s odborným výkladem.

Martina Strnadová

Akce je financována z programu Europe for Citizens a z rozpočtu města Velké Meziříčí.

logo mesta

image001 copy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.