Výlet do obory láká rok od roku více návštěvníků

P1090281V sobotu odpoledne se více než pět desítek dospělých a dětí sešlo před hájenkou v Oboře u Jabloňova. Jedno z nejstarších oborních zařízení v Evropě se otevřelo účastníkům Výletu za zvířátky, pořádaným Zdravým městem Velké Meziříčí.

Ing. František Fňukal úvodem příchozí přivítal a seznámil je s historií obory, přiblížil její provoz i druhy chované zvěře. Té je odhadem mezi čtyřmi sty až čtyřmi sty padesáti kusy, nejméně početný je jelen sika, muflonů a daňků je zhruba stejně.

Po té se skupinka odebrala k prvnímu z celkem tří krmišt, které byly na trase. Letošní novinkou byl traktor, jel před účastníky a postupně zakrmoval. "Loni jsme šli na dvě skupinky a vzájemně si zvěř naháněli. S traktorem je to lepší, zvěř vidíme delší dobu, není tak plachá a hlavně sníh pozorování hodně pomáhá, vše je na něm dobře vidět," spokojeně podotkla Marie Štěpánková z městského úřadu. Zvířata, která jsou na zvuk motoru zvyklá, se postupně sbíhala a poměrně dlouho na krmišti pobyla. Všichni, i ti, kteří se na zledovělých cestách zdrželi, si tak mohli početná stáda důkladně prohlédnout. Děti se dobře bavily při pokusech dostat se ke zvěři co nejblíže schováváním za stromy. Prozkoumaly i krmná zařízení a závěrem byly odměněny lízátky a bonbonky.

Dotazy, které ing. Fňukal během procházky zodpověděl, se týkaly krmení i odlovu zvěře. "V zimním období krmíme každý den, je to potřeba. Krmí se obilí, řepa, seno, do balíků děláme jetelovou senáž a nakupujeme kaštany," uvedl. "Zvěř k nám jezdí lovit lovci z celého světa, ročně odstřílíme zhruba 120 kusů zvěře. Tedy asi roční přírůstek. Loni se tu podařilo ulovit nejlepšího jelena siku v historii obory." Toho pak ukázal na fotografii a na ní také vysvětloval dětem rozdíl mezi jelením a mufloním parožím. Mufloní toulce rostou celý život a oddělit se dají až po preparaci mufloní hlavy.

Zvěř, která se ukázala, nebyla plachá jako ta ve volném lese a bylo vidět, že je o ni dobře postaráno. Malí i velcí odcházeli spokojení a děkovali organizátorům za perfektní zážitek.

Jitka Kočí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.