Probíhají ekologické dny na ZŠ Oslavická

mother-earth-dayDen Země je dnem věnovaným naší planetě a v konečném důsledku vlastně nám všem. Každoročně je připomínán 22. dubna. Tento svátek je ovlivněn původními Dny Země, které se konaly při oslavách jarní rovnodennosti, 21. března, a oslavovaly příchod jara. V moderním pojetí jde o svátek zaměřený na ekologii a má za cíl upozornit lidi na dopady ničení životního prostředí a rozvíjet diskuzi o možných cestách řešení. Na naší škole se letos environmentální tematice věnujeme průběžně celý duben a naplánovány jsou i akce v květnu a červnu pro žáky 1. stupně.

Začátkem měsíce dubna do naší školy zavítala pojízdná výstava TONDA obal na cestách. Jednalo se vzdělávací program pro žáky 2. stupně a byl zaměřen na zvýšení povědomí o správném třídění a recyklaci odpadu. Žáci se dozvěděli, jak se třídí všechny druhy odpadů a poznali primární suroviny pro výrobu materiálů, které se běžně třídí.

Další ekologickou akcí byla návštěva žáků 6. ročníků v ZOO Jihlava. V květnu se žáci 3. ročníků zúčastní ekologického programu Ptačí říše ve výukovém středisku Baliny, a dále je pro děti 5. ročníků objednán výukový program o výrobě papíru. Zde se dozvědí, co vše předchází tvorbě papíru, který denně používají, a jak se následně papír recykluje. V červnu se děti 1. stupně zúčastní výukového ekologického programu v ekocentru v Třebíči.

V hodinách anglického jazyka na 2. stupni bylo letošní pojetí Dne Země v každém ročníku jiné. V 6. třídách se žáci seznámili se zásadou RRR – reduce, reuse a recycle. REDUCE, čili minimalizace, snižování množství vyprodukovaného odpadu. REUSE znamená znovupoužití již vyrobených věcí. RECYCLE – recyklování, materiálové využití věcí. Dále jsme objasnili nový pojem UPCYCLE – vytváření z původního materiálu materiál s ještě lepšími vlastnostmi a jinou užitnou hodnotu. Po vysvětlení pojmu ENVIRONMENT (životní prostředí), si žáci procvičili slovní zásobu tvořením slov s vybraným počátečním písmenem týkající se tohoto tématu, čímž si obohatili slovíčka o nové výrazy. Součástí workshopů byly i hry a aktivity s environmentálním rozměrem. Žáci 7. ročníků vyplňovali pracovní list na téma Baby animals. Dále jsme procvičili nové gramatické učivo – slovesa MUST/MUSTN´T, vyjadřující povinnost a zákaz, vycházeli jsme samozřejmě z tématu ochrana životního prostředí. V 8. ročnících jsme rovněž rozpracovávali zásadu RRR a správného třídění odpadu. Jako odměna za práci byla písnička Beautiful Day, kdy žáci vyplňovali pracovní list s textem. A konečně 9. ročník vycházel z kvízu How much do you care about the Earth? (Jak moc pečuješ o Zemi?). Žáci pracovali s anglickými idiomy na téma Animals. Poté jsme diskutovali na téma, jak jsou v naší zemi zvířata a rostliny chráněni, o společnostech zabývajících se ochranou životního prostředí atd.

Den Země nám přinesl mnoho informací, dovedností a dobrého pocitu ze společné práce.

Mgr. Petra Stočková, ZŠ Oslavická VM

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.