Vítězství v Gastro štafetě si odvezla SOŠ Hviezdoslavova Šurany

Foto -_KUCVe středu 10. května 2017 pořádala Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí tradiční den gastronomických soutěží, kterých se zúčastňují žáci odborných škol z celé republiky i ze zahraničí. Oslovujeme odborné školy z celé republiky a organizujeme tři soutěže.

Barmani baví veřejnost výrobou pestrých drinků, obratností a vytříbenou technikou práce v rámci celostátní barmanské soutěže PHILIBERT ROUTIN CUP. Jemnost, preciznost a cit pro volbu surovin předvádějí baristé v soutěži BARISTA SVĚTLÁ CUP. Na GASTRO ŠTAFETĚ si družstva číšníků poměřují rychlost a obratnost při obsluze hostů a divák si uvědomí, jaké sportovní a profesní výkony obsluha hostů vyžaduje.

V rámci letošních gastronomických soutěží mohli návštěvníci zhlédnout také 19 slavnostních tabulí, které připravili a předvedli žáci 3. ročníku oboru vzdělání Kuchař – číšník. Všechny slavnostní tabule byly velmi pěkné. Naši žáci se také jako každý rok zapojili do tradiční celonárodní veřejné sbírky Český den proti rakovině. Všichni účastníci získali cenné zkušené zkušenosti v profesích barman, barista a číšník. Motivující je i setkání žáků z různých škol, všem nám přináší nové společenské zážitky.

Den plný gastronomických soutěží ve Světlé se i díky příznivému počasí vydařil. K tomu jistě přispělo zaujetí všech účastníků, ale také perfektní organizace soutěží, a za to patří poděkování všem zaměstnancům školy. Vždyť do přípravy a samotného průběhu soutěží byla zapojena celá škola, každý tzv. přiložil ruku k dílu. Zejména pak je třeba poděkovat těm žákům, pedagogům a zaměstnancům školy, kteří přípravu a vlastní průběh gastronomických soutěží organizačně zajišťovali.

Již dnes se těšíme na všechny přátele Světlé, kteří k nám 11. října 2017 přijdou na 40. Gastroden a budou tak moci znovu zhodnotit nejen gastronomické dovednosti našich žáků.

Stanislav Svoboda

A jak hodnotí letošní ročník gastronomických soutěží jejich organizátoři, garanti?

BARMANSKÁ SOUTĚŽ

Je již tradicí, že se v polovině května konají na Hotelové škole Světlá a SOŠŘ ve Velkém Meziříčí barmanské soutěže. Naše škola pořádala 19. ročník klasické barmanské soutěže. Letos byla soutěž vypsána v kategorii FANCY SOFT DRINK, to znamená v přípravě nealkoholických osvěžujících nápojů, kde hlavní složkou jsou ovocné šťávy a čerstvé ovoce. V receptuře byla jediná povinná složka, soutěžící musel do receptury zařadit sirup francouzské firmy Philibert Routin. Jedná se o velmi kvalitní sirupy, které jsou dobrými nositeli vůně a chutě. Každý soutěžící představil vlastní recepturu. Výsledkem byla pestrá přehlídka nealkoholických letních drinků.

Letošního ročníku se zúčastnilo 21 soutěžících ze Slavkova u Brna, z Tišnova, Blanska, Prostějova, Teplic nad Metují, Uherského Hradiště a také sedm žáků z naší školy. Za reprezentaci děkujeme Kristýně Štandlové, Sabině Vávrové, Haně Čejkové. Anetě Kratochvílové, Tereze Dvořákové Miroslavu Chloubovi a Adamu Kubíčkovi.

Všichni soutěžící předvedli velkou snahu a mistrovství a představili nám originální, nápadité a osvěžující drinky připravené z běžně dostupných surovin. Pro inspiraci uvádíme recepturu soutěžního nápoje Kristýny Štandlové s názvem Růžový oceán. Drink je připravovaný v mixeru a je ideální pro odpolední posezení venku.

Nad hladkým průběhem soutěží dohlížel kolektiv odborných komisařů, kteří vykonávají barmanskou profesi. Kromě smyslových vlastností nápoje, dodržení receptury a čistého provedení práce v letošním ročníku nově požadovali po soutěžících osobní představení nápoje, vyčíslení pořizovací ceny, návrh a zdůvodnění prodejní ceny a popis použitých ingrediencí.

Za účast a vzornou reprezentaci soutěžícím děkujeme a přejeme hodně profesních úspěchů.

MVDr. Růžena Marková

Růžový oceán

2 cl smetany

2 cl mandlového mléka

2 cl limetkového džusu

4 cl jablečné šťávy

0,5 cl sirupu marakuja

0,5 cl sirupu červená granadina

¼ lžičky skořice

Postup:

½ skleničky naplníme ledem. Nápoj připravíme v mixéru, který také naplníme do ¾ ledem a přikryjeme víkem. Skleničky vyfrapujeme a scedíme. Led z mixeru vysypeme a začneme dávkovat suroviny. Mixujeme cca půl minuty. Při otevření mixeru zkontrolujeme pěnu, která se vytvoří na povrchu, a promícháme ji barovou lžičkou. Nápoj dávkujeme do skleniček ze ¾. Ozdobu zvolíme jednoduchou. Na párátko napíchneme borůvku a lístek máty. Tuto ozdobu opatrně položíme na led ve skleničce a nápoj dokončíme vložením brčka.

Název Růžový oceán jsem zvolila z toho důvodu, že mi připomíná vlny oceánu v růžové barvě. Nápoj je doporučovaný spíše ženám, protože je sladký.

Kristýna Štandlová, 2. B

Pořadí pěti nejlepších:

1 Hrubá Zuzana SOŠ Prostějov Dej si mě
2 Strnka Lukáš SOŠ Fortika Lomnice u Tišnova Kapitán Fruit
3 Sládková Kristýna SOŠ Prostějov Kids dream
4 Dvořáková Tereza HŠ Světlá a SOŠ řemesel Velké Meziříčí Summer garden
5 Štandlová Kristýna HŠ Světlá a SOŠ řemesel Velké Meziříčí Pink ocean

 

BARISTA SVĚTLÁ CUP 2017

Oblíbená komorní soutěž v přípravě kávy a základů baristiky se konala na naší škole již po páté. Je určena pro žáky středních gastronomických škol a pro mladé barmany do 20 let. Soutěže se zúčastnili zástupci škol z celé ČR a letos i za slovenských Šuran. Soutěž byla limitována počtem 10 soutěžících. Úkolem bylo vytvořit v patnáctiminutovém limitu 4 porce espressa, 4 porce mléčného nápoje a 4 porce volného nápoje postaveného na porci espressa s nealkoholickými přísadami a surovinami tak, aby byl nápoj tekutý. Pravidla soutěže jsou striktně dána evropskou kávovou asociací SCAE (WBC). Hlavním garantem soutěže a tzv. Haed Judge byl certifikovaný barista Michal Křižka, držitel certifikace SCAE, který společně s dalšími 6 členy odborné komise dohlíželi na profesionalitu mladých začínajících baristů. Hlavním sponzorem soutěže byl tradičně pan Václav Mareš, pražič a majitel kavárny Amárescoffee Poděbrady, a opět nám nabídl šest druhů kávy z celého světa.

Zvládnout technologii, hygienu, komunikaci, dnes již nejlépe v anglickém jazyce, a limitovaný čas je velmi náročné. Právě stanovený časový limit a jeho dodržení byly příčinou ztráty bodů nebo dokonce diskvalifikace soutěžícího.

Soutěž trvala do pozdních odpoledních hodin a všichni jsme si užívali příjemné atmosféry ve fiktivní kavárně. Těšíme se na příští ročník, který bývá s vývojem baristiky každoročně obměněn.

Pořadí pěti nejlepších:

1 Carhoun Pavel Hotelová škola, VOŠ Poděbrady
2 Voda Jan Hotelová škola, VOŠ Poděbrady
3 Carajiová Nikola SHŠ Bukasschool s.r.o. Most
4 Zábojník Martin SHŠ Bukasschool s.r.o. Most
5 Sláma Bohumil Hotelová škola Světlá Velké Meziříčí

Mgr. Eva Čech Cejnková

GASTRO ŠTAFETA 2017

Odborná soutěž Gastro štafeta má prověřit gastronomické dovednosti žáků, ale i jejich obratnost a zdatnost. Úkolem soutěžícího družstva v Gastro štafetě, které tvoří chlapec a dívka, je v co nejkratším časovém limitu zdolat štafetovým způsobem překážkovou dráhu a prostřít stůl pro čtyři hosty.

K disciplínám, které musí soutěžní družstvo absolvovat, patří: dovezení bedny nealkoholického piva na rudlíku, na podnosu přenést v jedné ruce čtyři talíře, poskládané ve standardu „přenosový talíř“, dále otevření a nalití dvou třetin piva do půllitrových sklenic a nakonec na podnosu přenést čtyři kávové sety. Studenti tedy prokazují své profesní schopnosti, zručnost v přípravě a mrštnost ve zdolání překážkové dráhy.

Letošního 6. ročníku tradiční týmové soutěže „Gastro štafeta 2017“ se zúčastnilo 14 soutěžících ze sedmi odborně zaměřených středních škol z celé ČR, dokonce přijeli soutěžící i ze Slovenska, a to ze Střední odborné školy v Šuranech. Navzdory chladnějšímu počasí se studenti se zadanými úkoly vypořádali velmi statečně. Někteří dokončili závod i s jednou botou. Trpělivost však museli prokázat i cviční hosté, neboť někteří odcházeli polití pivem. Soutěž však proběhla kvalitně pod drobnohledem čtyř rozhodčích a všechny dvojice mohly své chyby napravit v druhém kole závodu, kdy se počítal jejich lepší čas.

První místo vybojovala SOŠ Hviezdoslavova Šurany. Jmenovitě to byli Jakub Janček a Kristína Jakubíková. Druhé místo vybojovala dvojice dívek ze SOU zemědělské a služeb Dačice – Pavla Razimová a Kateřina Vázlerová, které byly raritou letošního ročníku, neboť se nenašel odvážný chlapec z této školy, který by se soutěže nezalekl. Třetí místo obsadili studenti z Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí, a to Libor Horáček a Rebeka Trávníčková. Vítězům gratulujeme a těšíme se na viděnou na 7. ročníku Gastro štafety. Poděkování patří všem rozhodčím, snaživým organizátorům a vedení školy.

Mgr. Lubomír Kučera

 

 

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.