Víčka pro Martínka vybírá i Wellmez

vickaŽďárská Charita pořádá od 17. května další sbírku víček od pet lahví, tentokrát pro pětiletého Martínka Nováka. Ve Velkém Meziříčí je sběrným místem nízkoprahové zařízení Wellmez.

„Tato aktivita přinesla velikou odezvu veřejnosti. Víčka se stala běžnou součástí většiny domácností a lidé je rádi shromažďují. Postupně je pak odevzdávají v našich centrech. My je předáme do rodin, které si následně zajistí výkup. Za finance pak rodina nakoupí potřebný materiál pro ty, kteří se potýkají s nemocí či postižením, či přispějí na část léčby,“ vysvětluje Jana Zelená, ředitelka žďárské Charity.

Na jaře letošního roku putovala víčka z center žďárské Charity do rodiny Judových, kde pomohla k nákupu potřebných pomůcek nevidomé Lindě Judové. Sbírka víček pro Lindušku skončila posledního dubna. Lidé prostřednictvím Charity doručili rodině Judových zhruba 500 kilo vršků od PET lahví.

Vzhledem k velkému zájmu o sbírku víček se vedení Charity rozhodlo pokračovat v této kampani i nadále. Seznam všech míst, kde veřejnost nalezne sběrné boxy, je umístěn na webových stránkách Charity www.zdar.charita.cz

Víčka budou moci lidé i nadále od poloviny května postupně shromažďovat a odevzdávat žďárské Charitě tentokrát pro pětiletého Martínka Nováka, kterému byl po předčasném narození diagnostikován hydrocefalus. V jednom roce mu přibyla epilepsie. Martínek je nevidomý, reaguje pouze na světlo a tmu, stále leží. Kvůli velkému zahlenění musela rodina zakoupit odsávačku hlenů a pulzní oxymetr. Pokud to zdravotní stav dovolí, navštěvuje Martínek Dětskou léčebnu pohybových poruch Boskovice. Jeho vývoj je závislý na kvalitní rehabilitační péči, která je fyzicky, psychicky i finančně velmi náročná.

„Výkupné se v současné době pohybuje kolem pěti korun za kilogram, takže nejde o žádnou vysokou výkupní cenu, nicméně pokud můžeme pomoci i touto maličkostí, kterou víčko je, pojďme do toho,“ vzkazuje veřejnosti Bc. Petra Königová, vedoucí denního stacionáře Rosa, ve kterém je jedno ze sběrných míst.

Sběr víček pro Martínka končí k poslednímu srpnu. Pokračování sběru se žďárská Charita nebrání.

Lenka Šustrová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.