Bořivoj Pejchal k revitalizaci velkomeziříčského náměstí

borivoj pejchal_copyPoslední dobou se množí různé polemiky a názory na architekturu a urbanismus našeho města. Nedá mně to a chci také reagovat.


Loni jsem se zúčastnil všech přednášek a besed o architektuře a úpravě náměstí ve Velkém Meziříčí s architekty Vladimírem Sittou, Ladislavem Kubou, Tomášem Jiránkem, Davidem Vávrou, Petrem Veličkou a Davidem Mikuláškem. Přesto, že se jedná o špičkové architekty a jednalo se o naše náměstí, zájem občanů a zastupitelů byl, kromě vystoupení Davida Vávry, téměř nulový. O to víc mě zaráží současné negativní názory na kvalitní vítězný návrh. Zajímalo by mě, co dělá taková Komise regenerace městské památkové zóny? To jejím členům nevadí nenávratně zničené město zabetonováním břehů Balinky a Oslavy?
V Českém Krumlově si odhlasovali, že si raději nechají jednou za sto roků trochu zaplavit část města, než aby si ho sami zničili! Náš přední ekolog a expert na povodně a protipovodňová opatření pan Otakar Štěrba toto řešení považuje za nejhorší řešení ze všech možných! To nikomu nevadí zničená ulice Novosady vlomením a vestavbou dalšího domu o objemu a hmotě, která tam nepatří?
Náměstí nikdy nebylo a nemá být parkovištěm. Náměstí je veřejný prostor, časem se mění jeho vzhled, ale smysl se nemění! Tady mají probíhat estetické vztahy mezi lidmi. Současné parkoviště tuto funkci plnit nemůže, proto Velké Meziříčí žádné náměstí už nemá a tento prostor je mrtvý.
Vítězný návrh je dobrý, v Česku je vždy nejvíc povyku, když jde o něco mimořádně zdařilého. Tady přece nejde o to, kde bude blikat vánoční stromeček, jakou barvu bude mít zahrádka před hospodou či stánek s meruňkami, kterou ulicí a kterým směrem budou jezdit auta! Trošku si přihřeji vlastní polívčičku. Kdyby město nepovažovalo za vrchol kultury travesti show a pořádalo pravidelně kvalitní výtvarné výstavy se vším, co k nim patří, byli bychom kultivovanější a náměstí by už dávno žilo.
Bořivoj Pejchal

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.