Tříkrálovou sbírku zahájí obří loutky a Betlémský výjev

kraloveOd 1. do 14. ledna 2018 pořádá Charita Česká republika na území ČR osmnáctý ročník Tříkrálové sbírky. Oblastní charita Třebíč zapojí do sbírky ve městech i na venkově opět přes tisíc koledníků.

Slavnostní zahájení proběhne 3. 1. 2018 od 15 hodin na Karlově náměstí v Třebíči, a to za účasti obřích loutek, hudebních vystoupení a účastníků „Betlémského dění“, kdy tři králové přišli obdarovat Ježíška. Tři krále přivítá starosta města Pavel Janata, požehnání sbírce, koledníkům i celému městu udělí třebíčský děkan o. Jiří Dobeš. Zhruba hodinový program bude obsahovat i hudební vystoupení žáků ZUŠ. Mezi koledníky se zařadí i ředitel třebíčské Charity Petr Jašek. „Ve středu se nejprve se svou skupinkou vypravím kolem 14 hodiny na třebíčskou radnici a hned poté se rád pozdravím na třebíčském náměstí se všemi, kdo přijmou toto naše pozvání a přijdou na vítání tří králů. Mohu slíbit, že bude připraveno i něco na zahřátí,“ říká Petr Jašek a dále dodává: „Na koledu k našemu významnému regionálnímu partnerovi do Jaderné elektrárny Dukovany se vypravíme následující den 4. 1. 2018 mezi 10 a 12 hodinou dopoledne, kde nás lidé najdou v budově ABI.“

Jednotlivé skupinky koledníků v rámci Tříkrálové sbírky tvoří zpravidla tři koledníci v kostýmech tří králů (není podmínkou). Vedoucí musí být starší 15 let a na požádání se prokáže platným průkazem, který ho opravňuje sbírku provádět. Koledníci nosí pokladničku s červenobílým logem Charity, úředně zapečetěnou dvěma pečetěmi (jedna s razítkem Oblastní charity Třebíč, druhá s razítkem místního městského či obecního úřadu).

Za obnos vhozený do pokladničky dostanou dárci jako symbolické poděkování malé balení tříkrálového cukru, příp. informační letáček, nač se sbírka v třebíčské Charitě využije, a jak pomohla ta loňská (většině domácností jsou letáky dodávány do poštovních schránek roznáškovou službou).

Pokud dají obyvatelé domu souhlas, napíší koledníci křídou na domovní dveře znamení K+M+B+2018, začáteční písmena latinské věty Kristus Mansionem Benedicat 2018 - Kriste, požehnej tomuto obydlí v roce 2018.

„Prosím vás o vlídné přijetí našich koledníků, kteří pro nás nezištně konají tuto náročnou službu. Jsem za ni velmi vděčný a všech těchto dobrovolných pomocníků si moc vážím. Řada z nich takto slouží celá léta. Budeme rádi za váš příspěvek do pokladničky. U nás každá koruna pomáhá,“ dodává ředitel P. Jašek. 

Další doprovodné akce Tříkrálové sbírky:

6. 1. 2018 v 10 hod. Tříkrálový průvod v Náměšti n. Oslavou

14. 1. 2018 13.00 hod. Tříkrálová plavba se třemi králi na palubě z přístaviště v Kramolíně

Více informací k Tříkrálové sbírce podá koordinátorka sbírky: Martina Veselá, tel. 775 179 314, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Tříkrálovou sbírku můžete sledovat i na webech www.trebic.charita.cz, www.trikralovasbirka.cz.

Marie Paločková

TKS 2018_leták

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.