V Husově domě vystoupil Marek Orko Vácha. Hovořil o vztahu vědy a víry

Marek O._Vácha_tit_copyNetradičně v nedělním odpoledni jsme přivítali v Husově domě vzácného hosta – Marka Orko Váchu, který přijel přednášet o vztahu vědy a víry.

První část přednášky věnoval důkladnému prozkoumání tzv. zpráv o stvoření, které najdeme v úvodu Bible. Varoval před chápáním Bible jako učebnice – biologie, geologie, geografie, historie... Bibli psali ti, kdo metaforicky mluvili o vztahu mezi Bohem a člověkem, věřící lidé. Proto v ní z podstaty nejde o vědecké zkoumání, neptejme se jak, neberme ji jako popis. Bible odpovídá na otázky proč a k čemu. Pomáhá zahlédnout a pochopit smysl. Rozhodně však není popisem a zachycením faktů (už proto, jaký užívá jazyk).
Poté se věnoval vědě a světu (křesťan by přirozeně řekl stvořenému), který vědci zkoumají nejrůznějšími metodami. Otevírají se obrovské možnosti v poznání vesmíru, země, přírody, lidských společenství, lidského těla.. Spoustu už toho vědci dokázali, mnohé však ještě zůstává nezodpovězeno.
Svět vědy (jak, kdy, kde) a víry (proč, k čemu) jsou z podstaty odlišné, avšak mohou spolu vést dobrý dialog. Věda přináší informace a poznání jako podněty (nejen pro věřící), víra zase vědcům klade otázky proč a k čemu výsledky bádání slouží a sloužit mají. Náš host v sobě nezapřel to, že vyučuje lékařskou etiku ;-). Vědci a věřící se mohou vzájemně obohacovat. A obě strany mohou zakoušet krásu, žasnout nad jedinečností a znovu překvapující účelností světa, který poznáváme.
Marek O. Vácha slíbil, že naše město znovu navštíví s další přednáškou, nejspíš na podzim příštího roku.

DSC 6344

 

 

 

 

M. Slámová

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.