Co nás čeká o Velikonocích? Rozhodně budou netradiční

2Velikonoce budou jiné, než na jaké jsme zvyklí. Aktuální epidemiologická situace na území České republiky ovlivní významně i největší křesťanský svátek. Letošní Velikonoce oslaví většina z nás v úzkém rodinném kruhu. Koledování se nebude konat vůbec, návštěvy u prarodičů a příbuzných nahradí telefonáty či videohovory.

Obyvatele Kraje Vysočina vyzývá hejtman Jiří Běhounek, aby neporušovali mimořádná opatření během Velikonoc. „Obracím se na Vás s osobní prosbou týkající se dodržování centrálních opatření – noste prosím důsledně na veřejnosti roušky, omezte rodinné nákupy ve velkých obchodních centrech, především pak z nich vynechte své děti, návštěvy u prarodičů vyměňte za časté telefonáty," uvádí hejtman Jiří Běhounek.

Díky velkomeziříčské farnosti o tradiční bohoslužby věřící nepřijdou. Všechny obřady Svatého týdne a Velikonoc z kostela sv. Mikuláše mohou věřící sledovat online. Během velikonočního Třídenní mohou lidé také navštívit kostel, který se pro návštěvníky otevře denně od 9 do 17 hodin, na Bílou sobotu dokonce do 20 hodin.

Rozpis bohoslužeb vysílaných online:

10. dubna - Velký pátek / Den přísného postu
8:00 modlitba ranních chval a čtení
15:00 křížová cesta
18:00 velkopáteční obřady s pašijemi sv. Jana

11. dubna - Bílá sobota / Velikonoční vigilie
8:00 modlitba ranních chval a čtení
21:00 vigilie vzkříšení

12. dubna - Slavnost Zmrtvýchvstání Páně / Hod Boží velikonoční
9:00 mše svatá

13. dubna - Pondělí v oktávu velikonočním
9:00 mše svatá

Jelikož nás čeká prodloužený víkend, tak se policisté rozhodli připravit dopravně bezpečnostní opatření. „Lze říci, že se po vyhlášení nouzového stavu každodenní provoz na silnicích z hlediska jeho intenzity výrazně snížil. Je to patrné zejména v době ranních a odpoledních špiček, kdy je na všech komunikacích slabší provoz. Bohužel v silničním provozu dnešních dnů se stále častěji setkáváme s řidiči, kteří nouzového stavu zneužívají a často nerespektují základní ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Proto na nadcházející prodloužený víkend připravujeme dopravně bezpečnostní opatření, v rámci něhož počítáme s nasazením vyššího počtu policistů," uvedl plk. Mgr. David Jirák, pověřený vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. Poloprázdné silnice řidiče lákají k rychlé jízdě a to se mnoha z nich v posledních dnech nevyplatilo. V Kraji Vysočina za poslední týden zjistili policisté nejeden alarmující přestupek, z nichž stojí za zmínku například překročení nejvyšší povolené rychlosti o neuvěřitelných 91 kilometrů v hodině.

Česká obchodní inspekce (ČOI) vydala prohlášení, ve kterém povoluje prodejnám nad 200 m2 mít otevřeno i přes státní svátek. Podle prohlášení obchodních řetězců, které se nachází ve Velkém Meziříčí, to vypadá, že na Velikonoční pondělí přesto zůstanou uzavřené. „Po Velikonocích spolu s Ministerstvem zdravotnictví situaci vyhodnotíme, a pokud se potvrdí pozitivní trend, můžeme se po víkendu začít bavit, zda otevřeme další obchody," informoval předseda Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček. „V tuto chvíli žádám, dodržujte opatření i přes Velikonoce. Situace se zlepšuje právě proto, že většina z nás nařízení dodržuje," dodal Hamáček.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.