Bohatá žeň úspěchů studentů GVM

P1080951Ačkoli je klasický průběh školního roku se všemi akcemi částečně paralyzován epidemickou situací, studenti Gymnázia Velké Meziříčí se ukázali jako bojovníci a navzdory všem strázním a překážkám dosáhli skutečně mimořádných úspěchů.

Čtenáři již byli informováni o pozoruhodném úspěchu studentky 7. A Sáry Strnadové, která se stala juniorskou mistryní světa v snowboardcrossu. Protože závodní sezona pro Sáru letos skončila, zdolává teď opět nikoli zasněžené svahy, ale se svými spolužáky náročné gymnaziální učivo. Dlužno dodat, že jak je Sára úspěšná na poli sportovním, je stejně svědomitou studentkou.

ucena-spolecnostVelkou radost přinesli naší škole všichni studenti, kteří se zapojili do Středoškolské odborné činnosti (SOČ). Eliška Maloušková (8. A) se ve své práci zabývala výzkumem výskytu mikroplastů v organismech bezobratlých živočichů v podélném gradientu toku řeky Svratky. V krajském kole SOČ získala v oboru Ochrana a tvorba životního prostředí skvělé 3. místo. Svou prací v téže kategorii nazvanou Vliv biouhlu na mobilitu organických polutantů v půdě zaujal Lukáš Jan (7. A) porotu natolik, že obsadil 1. příčku a postupuje do kola celostátního, které se uskuteční 11. - 13. června. Na svou loňskou SOČ v kategorii Biologie a úspěch v ní navázal Vítězslav Havlíček (7. A), který v této kategorii rovněž zvítězil a získal právo postupu do celostátního kola této soutěže. Jeho práce Predikce rizika infekce SARS-CoV-2 u savců se zabývá tématem více než aktuálním. Jmenovaný student též obdržel cenu Učené společnosti České republiky za mimořádné vědecké aktivity středoškolských žáků České republiky. Pro oceněného i pro školu jde o mimořádně prestižní záležitost.

Protože již máme za sebou část jednotlivých stupňů soutěží po krajská a v některých případech i celostátní kola, vypíchněme nejvýznamnější úspěchy právě v nich. V Olympiádě z českého jazyka se nejvýše probojovala studentka 6. A Natálie Báňová, která obsadila skvělé 4. místo v krajském kole této soutěže. Také Matematická olympiáda hostila v krajském kole zástupce z naší školy. Petr Toman (4. A) získal 3. místo v kategorii Z9. V kategorii A, určené studentům starší věkové kategorie, se umístila na vynikající 4. pozici žákyně 7. A Markéta Hanušková. I v Chemické olympiádě se máme čím chlubit. Jakub Drdla (6. A) si poradil s náročným zadáním krajského kola kategorie C ze všech účastníků nejlépe a získal 1. místo. Maturantka Amálie Dvořáková (8. A) ze 4. místa v krajském kole postoupila až do celostátního kola Chemické olympiády. Ve velké konkurenci v krajském kole Dějepisné olympiády se neztratil student maturitního ročníku Pavel Dítě (8. A), který se umístil na 4. příčce. Protože soutěže v některých předmětech stále probíhají, očekáváme ještě další pěkná umístění našich studentů. Podrobné informace se lze dočíst na webových stránkách školy www.gvm.cz.

Nutno podotknout, že Gymnázium Velké Meziříčí nadané žáky různými způsoby podporuje. Děkujeme za úspěchy, reprezentaci školy i za inspiraci, kterou naši úspěšní studenti přinášejí svým kolegům. Máme z nich všech velkou radost, zvláště pak v této nelehké době.

Dagmar Handová Navrátilová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.