ZŠ Tasov spolupracuje s Mensou ČR

foto k_clanku_TasovV loňském prosinci začala Základní a mateřská škola v Tasově (ZŠ a MŠ Tasov) spolupracovat s Mensou České republiky. Na škole se uskutečnilo testování IQ za účelem vyhledání nadaných dětí. Do testování se zapojilo 9 předškoláků a 59 žáků základní školy.

Školu navštívila paní Dana Havlová, která se již dlouhá léta testování v Mensa ČR věnuje. Nejprve si brala po dvojicích naše předškoláky, poté po malých skupinách děti do osmi let, a nakonec už početnější skupiny žáků od let devíti. Rodičům pak byly písemně zaslány výsledky testů jejich dětí. Žáci, kterým již bylo 14 let a IQ jim bylo změřeno větší než 130, dostali zároveň s výsledkem přihlášku do Mensy ČR. Děti mezi 5 a 14 lety se mohou stát členy Dětské Mensy. Těchto žáků bylo u nás v mateřské a základní škole devět.
Spolupráce s Mensou tímto ale pro školu nekončí. Od druhého pololetí školního roku 2021/2022 vznikne na škole Klub nadaných dětí, kam se mohou děti intelektově nadprůměrné přihlásit. Zde se bude vyučující snažit intelekt těchto dětí dále rozvíjet.
Testování se bude na škole opakovat podle zájmu rodičů pravděpodobně každé dva roky, a protože škola splnila veškeré podmínky, byl jí 13. 12. 2021 udělen status „Škola spolupracující s Mensou ČR".
Na závěr je důležité připomenout, že míra inteligence nerozhoduje automaticky o úspěchu nebo neúspěchu ve škole, či v jiné činnosti. Nedokáže ani nahradit píli, tvořivost, sociální schopnosti nebo znalosti důležité pro život. Intelekt je jen jednou ze složek osobnosti a podstatnější, než jeho míra, je způsob, jakým ho pozitivně využijeme.

ZŠ a MŠ Tasov

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.