Pouť ve Svitu je to špatný nápad….

ferris-wheel-2575709 1920Anketa o zrušení velkomeziříčské pouti na tradičním místě, tedy náměstí a jejím přemístění do areálu bývalého Svitu má výsledek. Hlasovalo zhruba 350 lidí a 21 hlasů rozhodlo o tom, že se pouťové atrakce stěhují.

Když pominu fakt, že taková anketa vypovídá o všem možném, jen ne o názoru většiny obyvatel města, zůstává mi přesto řada nezodpovězených otázek.

1. Proč vůbec radnici napadlo o vymístění pouti uvažovat? Bylo to jen kvůli tomu, že náměstí je o pouťovém víkendu věnováno něčemu jinému, než parkování? Nebo si opravdu někdo na pouť oprávněně stěžoval?
Pokud je to tak, mám dvě námitky: Dlouhodobě usilujeme přece o to, aby se naše náměstí proměnilo z parkoviště v centrum společenského dění. Vyhnat odsud tradiční akci není úplně v souladu s tímto naším úsilím. Bydlení na náměstí má své výhody i nevýhody. K největším výhodám patří to, že jde o domov v centru dění a je to i zároveň největší nevýhoda. Nebylo by tedy společensky únosnější, i vzhledem k tomu, co napíšu dále, k akcím na náměstí spíš přistupovat jaksi v souladu s mojí první námitkou?

2. Vzal někdo v úvahu pozici obchodníků a poskytovatelů služeb na náměstí? Ptal se nás někdo na náš názor?
Neptal a nevzal. Víte, nemáme za sebou úplně jednoduché dva roky. Vlastně to byly roky hodně těžké. Každá akce na náměstí je tak pro nás malou nadějí na alespoň částečné vylepšení naší situace. Je hodně nefér nám velkou tradiční pouť vzít a zároveň nevzít v potaz naše stanovisko. A nevzít v potaz ani naši existenci.

3. Je vybydlený areál koželužny lepší místo pro pouťové atrakce?
Není. Chápu snahu o oživení zájmu o Svit. Chápu i nápad "rozprostřít" pouť na větší území města. Nechápu však a rozhodně neakceptuji způsob provedení. Zablácená a nezpevněná plocha versus náměstí zvítězí v anketě s třemi stovkami účastníků rozdílem 21 hlasů. To není ani legrační.

Prosím, promluvte si ještě s námi, kdo na náměstí pracujeme a zvažte ještě jednou toto rozhodnutí. Není prospěšné ani městu, ani náměstí, ani pouti a nakonec ani areálu bývalého Svitu.

Tomáš Hrabálek,
nájemce restaurace Jupiter a předseda MS ODS Velké Meziříčí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.