S úctou a láskou, pane profesore

IMG 4651Na zdejším gymnáziu za dobu jeho trvání prošla úctyhodná řada vyučujících – s přesností 217 profesorů. A jak každému žáku se vryje do paměti nezapomenutelná stopa na učitele, který poznamenal jeho život, pro nás gymnazisty studující v době poválečné a sahající k roku 1983 se stala nesmazatelnou výjimečnost osobnosti profesora Miloslava Fiedlera.

Letošní 24. leden byl dnem 100. výročí jeho narození, v březnu uplyne 10 let od jeho úmrtí. A přesto jako by byl stále s námi – proplouvající mezi lavicemi kreslírny, s trojúhelníkem a kružítkem dovedně ovládající průniky přímek na tabuli v deskriptivní geometrii, s mohutným rozmachem zaznamenávající matematické řady výpočtů... Se svébytným humorem, touhou neublížit, ale být ku pomoci tápajícím studentům. S přesvědčením překonávat obtíže a přenést vytrvalost v hledání pravdy a krásy v životě na své studenty. S potřebou pomáhat jim v jejich hledání hodnot i sebe sama. S nonšalancí řešit nastalé situace a podpořit slabší. S nutností překlenout nespravedlnost a křivdy doby dotýkající se studentů. Zapomínající na vlastní prospěch, ale vždy střežící morální a mravní růst nás studentů.

Jeho hodiny naplněné logickou dedukcí poznání, úsměvnými příhodami, humornými glosami, ironizujícími poznámkami k nepatřičnému egu, bonmoty odzbrojujícími hloupost a namyšlenost se nám vryly do paměti a daly nám posilu do časů příštích. Jeho životní názory a postoje jdou dál s našimi životy a vnášíme je i do životů našich bližních. Jsou nezničitelné. Ba naopak – košatí a proklesťují se ke slunečnímu svitu v podobě naděje a lásky, v podobě opravdových hodnot. A to díky učiteli, který měl rád své žáky. Za lásku láska... Děkujeme.

Eva Kočí Valová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.