Studenti psali dopisy na podporu vězněných

912700 1116156431728745 368734131 nMaraton psaní dopisů – největší mezinárodní akce na podporu nespravedlivě vězněných, pronásledovaných či jinak utlačovaných – se na Gymnáziu Velké Meziříčí konal od středy 16. prosince do pátku 18. prosince. Studenti se velmi aktivně zapojili bezmála třemi stovkami dopisů na podporu vězněné barmské studentky.


Amnesty International po celý rok pozoruje situaci v mnoha zemích světa a hlídá, zda někde nedochází k porušování lidských práv. Poté vybírá několik konkrétních jedinců, kterým je činěno bezpráví. Často vybírá občanské aktivisty nebo novináře, neboť počítá s tím, že budou jednak šířit dále myšlenky svobody a respektování lidských práv, jednak mají moc ovlivnit větší množství lidí. Účelem akce je poslat co nejvíce ručně psaných dopisů vládě nebo prezidentovi, tedy osobám či institucím, jež mají možnost daný případ ovlivnit. Efekt spočívá v tom, že přijdou tisíce dopisů najednou, neboť se akce celosvětově koná ve stejném termínu (letos 10.–20. 12. 2015).

Letos bylo vybráno 12 jedinců z různých částí světa, mezi něž patří i sedmadvacetiletá studentka a zároveň generální tajemnice Barmské studentské unie Phyoe Phyoe Aung. V Barmě (Myanmaru), která se po letech vojenské diktatury až v roce 2011 stala prezidentskou republikou, byl totiž prosazen zákon o vzdělávání, který má potlačovat akademickou svobodu. Phyoe Phyoe Aung spolu s dalšími studenty a podporovateli vyrazili do ulic a svým poklidným pochodem chtěli dát najevo svůj nesouhlas s tímto zákonem. Cesta jim však byla zatarasena, policie demonstranty začala bít a asi sto osob zajala, přičemž asi sedmdesát z nich se nyní nachází ve vězení a hrozí jim trest odnětí svobody až na devět let.

Celkově studenti gymnázia projevili velký zájem a přistoupili k akci velice aktivně. Většinou se zapojovaly celé třídy, o čemž svědčí i úžasný výsledek, a to 275 dopisů! Vzhledem k tomu, že se jednalo o první ročník Maratonu u nás na škole, lze hovořit o velmi úspěšné akci. Pozoruhodná byla i kreativita, jež se projevila zejména u mladších, kdy z vlastní iniciativy pod text dopisu někteří nakreslili např. symbol míru.

Nyní nezbývá než doufat, že barmský prezident (i všichni ostatní činitelé v dalších případech) pochopí, že žijeme ve společnosti, která odmítá tolerovat porušování lidských práv, a odhodlají se učinit krok směrem k vytvoření svobodnějšího a spravedlivějšího světa.
Více na www.amnesty.cz/maraton

Sarah Ouředníčková, studentka GVM

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.