Za cukrařinou na Zlínsko
Zveřejněno 6. 10. 2025 11:54
Čtyři krajské střední školy zaměřené na gastronomii už desátým rokem zapojují vybrané žákyně a žáky do projektu s názvem Gastroakademie Kraje Vysočina.
„Díky spolupráci škol, firem a špičkových profesionálů se daří u nás na Vysočině vychovávat generace kuchařů a číšníků, kteří se v gastru neztratí doma, ani v zahraničí. A to máme potvrzeno i soutěžními úspěchy. Zmíním například úspěšnou reprezentaci Kraje Vysočina na mezinárodní soutěži Tropheé Mille. Právě její 6. ročník se bude konat 1. listopadu v Jihlavě," informoval Pavel Franěk, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.
Součástí tohoto projektu jsou i různé semináře pro zapojené žáky. Jedním z nich byl seminář Cukrařina podzimních dezertů, kterého se dne 1. října ve firmě Almeco účastnili také naši žáci zapojení do Gastroakademie. V první části dne probíhala ukázka přípravy dvou mono dezertů a jednoho talířového dezertu: Pekan, meruňka, citron, Pekanová tartaletka, Travel cake, pekanové crémeux, praline, citronová ganache, sušené květy, houba. Odvážní jedinci z řad žáků se do kompletace dezertů zapojili a vyzkoušeli si tak nové techniky práce s cukrářskými pomůckami.
Druhá polovina workshopu byla věnovaná zmrzlinám, technologii výroby zmrzlin a surovinám pro jejich zpracování. Na závěr dne proběhla ochutnávka vyhotovených dezertů i zmrzlin a předání certifikátů.
Celému školícímu týmu technologů firmy Almeco patří poděkování za čas, který nám věnovali a za bohaté inspirující podněty k naší budoucí tvorbě.
Za GA-TE: Bc. Ilona Hrevuš a Mgr. Petra Tomanová