Starosta Oslavice: Souhlasím s vybudováním úložiště jaderného paliva

12622223 1216789988337407 2462546606815592387 oHledá se nové místo pro vybudování hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Ve hře je i lokalita Horka, která se dotýká regionu Velkomeziříčska. Stavba úložiště má své příznivce i odpůrce. Jedním ze zastánců je starosta Oslavice Pavel Janoušek.

 

Na našem území je v současnosti předběžně vytipováno sedm lokalit pro výstavbu úložiště, tři z nich jsou na Vysočině, a to Hrádek, Horka a Kraví hora. K jejich detailnímu posouzení jsou potřeba geologické průzkumy.

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) postupně provádí prezentace průzkumných prací ve vybraných lokalitách. Jejich cílem je přesvědčit veřejnost, že plánované metody průzkumu nebudou mít žádný vliv na běžný život v obcích ani dopad na životní prostředí. V říjnu loňského roku proběhla v Rudíkově a týkala se lokality Horka (obce Hodov, Rohy, Oslavička, Budišov, Nárameč, Vlčatín, Osové, Rudíkov, Oslavice). Sešli se při ní i odpůrci úložiště, kteří jsou sdruženi ve spolku Zdravý domov Vysočina (více jsme psali zde). Nyní v únoru proběhla v Rohozné další prezentace průzkumných prací pro lokalitu Hrádek. A také při ní se objevili odpůrci úložiště.

Na jejich projevy se rozhodl reagovat Pavel Janoušek, starosta Oslavice, ale také člen Pracovní skupiny pro dialog o hlubinném úložišti.

Souhlasím s vybudováním úložiště jaderného paliva, říká Pavel Janoušek

Pavel JanousekTéma stavby hlubinného úložiště budí u lidí velké emoce. Není se čemu divit. Z jedné strany jsme bombardováni lidmi, kteří se nazývají ekology. Přitom když jsem se jich ptal na uhelné elektrárny, byl jsem ohromen jejich odpovědí, že to není žádný problém. Osobně to považuji za podstatně větší problém než hlubinné úložiště.

Ze strany státních úředníků jsme vystaveni neúplným a nejasným informacím, kdy některé sliby byly porušeny (zahájení geologických průzkumů i bez souhlasu obcí). Bez informací a komunikace není možné najít řešení.

Dnešní styl života si bez elektrické energie nedovedu představit. Nelíbí se mě přehnaná podpora alternativních zdrojů (souhlasím se solárními panely na střechách domů, zásadně jsem proti umístění panelů na polích). Větrné elektrárny také nejsou vhodné ve větším počtu. Toky vhodné pro vodní elektrárny nemáme, uhelné elektrárny jsem již zmínil.

Nevidím tedy jinou možnost než jadernou energii jako základ energetického mixu. Dukovany na Třebíčsku zajišťují několik tisíc pracovních míst a dávají práci mnoha navázaným firmám. Pokud ale máme jadernou energii, musíme vyřešit i ukončení jaderného cyklu a bezpečné uložení odpadu.

V současné době máme jaderný vyhořelý odpad už desítky let v meziskladech na povrchu v "garáži". To občanům z hlediska bezpečnosti či vojenského zneužití nevadí? Mně ano. Souhlasím s vybudováním hlubinného úložiště v ČR a uložením 500 metrů pod zem s důrazem na nalezení nejbezpečnější lokality. Jako starosta obce Oslavice (1 z 9 obcí lokality Horka – na pomezí Žďárska a Třebíčska) a člen Pracovní skupiny pro dialog o hlubinném úložišti (transformována pod Radu vlády pro energetickou a surovinovou strategii ČR) zastávám názor maximální informovanosti občanů tak, aby si mohl každý občan udělat svůj názor na věc. Za důležité považuji také zajistit co nejširšímu okolí dostatečné kompenzace a dostatečnou vzdálenost budoucího areálu od zastavěných částí obcí.

Pavel Janoušek, starosta Oslavice

 

___________________________________________________________

V současné době jsou v České republice v provozu 3 úložiště nízko a středněaktivních odpadů. Jejich provozovatelem je SÚRAO. Existuje projektová studie podoby nového hlubinného úložiště, která se však bude ještě dále rozvíjet a upravovat dle výsledků geologických průzkumů, charakteristiky zvolené lokality a ekonomických a technických požadavků na řešení stavby. Vzhled také mohou ovlivnit požadavky dotčených obcí. Současný harmonogram počítá se zahájením výstavby hlubinného úložiště kolem roku 2050.

pdfPředstavení_SÚRAO_2015.pdf

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.