Náměstí řeší podobu, Svit teprve obsah místa

23-24Spojovat architektonickou soutěž na podobu Náměstí s areálem bývalého Svitu je nemožné. Jde totiž o dvě různá zadání a dva různé výsledky. Velkomeziříčsku to řekl sekretář soutěže Petr Velička.

„Architektonické soutěže můžeme rozdělit podle toho, jaký od nich chceme výsledek, na projektové a ideové. Projektové slouží pro stanovení podoby konkrétního území či stavby. Ideové naopak řeší území z hlediska jeho funkce a budoucího využití,“ vysvětlil podstatu soutěží Velička.

Náměstí je existující prostor, kde již stojí domy a další prvky. „Víme, že kašna zůstane tam, kde je. Těžko budeme uvažovat o přesunutí svatojánského sloupu, protože k tomu nemáme důvod a byl by to nesmysl. Stejně tak známe funkci jednotlivých budov a jejich vchody či vjezdy. Z těchto důvodu můžeme zadat anonymní, projektovou architektonickou soutěž na konkrétní řešení a podobu Náměstí s napojením na okolní ulice či prostor za řekou,“ popsal základní rámec architektonické soutěže na podobu Náměstí Petr Velička.

Areál bývalého Svitu je naopak holé místo, kde nic nestojí a nerostou zde dokonce ani stromy. Podle architekta je tedy třeba začít od úplné nuly. „Jde o nalezení naprosto nové náplně a funkce pro tento prostor ku prospěchu obyvatel města. To znamená se nejprve pomocí ideové spíše urbanisticko-krajinářské soutěže zamyslet nad celkovým směřováním tohoto prostoru a stanovit pro něj limity. V současnosti navíc ještě není pro zadání takové soutěže dořešena část pozemku. V okamžiku, kdy bude jasné, že město pozemek může získat, je konstruktivní a smysluplné vypsat ideovou architektonickou soutěž v podrobnostech, kdy výsledkem bude návrh jako podklad pro regulační plán tohoto území,“ zamyslel se nad budoucností pláně za řekou architekt Velička a zdůvodnil, proč tedy nelze tato dvě místa řešit v jedné soutěži: „Obě výše popsané soutěže jsou architektonické, ale obě mají rozdílný smysl zadání i jinou podrobnost odevzdaných návrhů. Proto nelze zadat tato dvě velmi rozdílná zadání do jedné soutěže. Ve Svitu zatím nevíme, zda chceme bydlení, administrativu, park, připojení na ulici Třebíčskou a jaké, zatím ani nevíme konečnou velikost území, které bude mít město k dispozici. Oproti tomu na Náměstí vstupy známe a je třeba vybrat konkrétní řešení, u kterého budou zvážena všechna pro a proti a hlavně budeme moci vidět různá řešení, mezi kterými se vybere to nejvhodnější, které se rozpracuje v projektové přípravě a dovede do realizace.“

-tz-

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.