Kulturní léto odstartovalo koncertem ZUŠ

IMG 7337AKTUALIZOVÁNO O NOVÉ VIDEO:

O tom, jak jsou žáci Základní umělecké školy Velké Meziříčí dobří a že jejich učitelé jenom neučí, jsme se mohli přesvědčit během nedělního odpoledne 27. června na náměstí. Koncert různých uskupení ZUŠ zde totiž famózně zahájil letošní Velkomeziříčské kulturní léto.

Zahájení se již tradičně chopil starosta města Radovan Necid, svá slova přidal i Martin Karásek, ředitel ZUŠ. Program začal nejprve tóny hudebních nástrojů, představil se nám kytarový soubor pod vedením Petra Němce, následovaný akordeonovým triem Lenky Vaskové. A capella vystoupil pěvecký sbor Andante, který vedou Helena Valová a Hana Doležalová. Soubor bicích nástrojů předcházel vystoupením Tanečního orchestru dirigovaného Josefem Vaňharou a smíšeného pod vedením Martina Karáska. Členové orchestrů nám bravurně představovali skladby: dech beroucí Nothing Else Matters, ale i pecky jako Another Brick In The Wall od Pink Floyd, Sex Bomb od Toma Jonese či Gangnam Style od korejského interpreta PSY.

Na úplný závěr se představil nově založený Z(R)UŠ BAND. Ten tvoří především sami učitelé ZUŠ – Martin Karásek (bicí), Petr Němec (kytara), Klára Kostelníková (saxofon), Radovan Hajný (lesní roh), Darina Hajná (klávesy), Jan Chatrný (klávesy) a Lenka Koldová (příčná flétna). Kromě nich je doplňuje i Marko Pešek s baskytarou a Ondřej Krčál s trubkou. „Nápad na založení kapely vznikl jak jinak než na jednom z večírků,“ říká se smíchem Martin Karásek a Klára Kostelníková dodává: „Začali jsme se scházet po začátku školního roku jednou týdně. Nedávno jsme měli koncert v Rock Depu, další vystoupení jsou v jednání.“ Na koncertě na náměstí nám předvedli několik instrumentálních kousků jako například Pink Polyster či Icebreaker. To už potlesky při jednotlivých sólech dosahovaly maxima.

Tříhodinový, skvěle vystavěný gradující program zhlédlo na náměstí přes sto diváků, spousta dalších naslouchala ze zaparkovaných aut či zahrádek restaurací. „Vystoupení se mi velmi líbila, nejvíc mě nadchl orchestr,“ hodnotí koncert Jana Mikysková, Jaroslav Pešek se k chvále přidává: „Je s podivem, že i v současné době dokážou učitelé se svými žáky produkovat takto kvalitní hudbu. Umělecké vzdělávání je třeba podporovat.“ Svěží repertoár oslovil i mladé posluchače. „Za velkou invenci pokládám moderní písně, třeba Gangnam Style jsem tu nečekal,“ říká Martin Tichý. Všichni svorně dodávají, že hodlají navštěvovat další akce kulturního léta.

Velkomeziříčské kulturní léto je zahájeno, pokračovat bude koncertem skupiny Žalozpěv v pátek 8. července od 19 hodin opět na náměstí.

Ondřej Nagy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.