Velkomeziříčsko a nezávislé?

fotoAle „prosím vás“… Jak mohou být noviny, které mají být městským zpravodajem nezávislé?

Zásadní změna ohledně novin Velkomeziříčsko proběhla v roce 2015. Noviny přestaly být tištěným týdeníkem a měly být podle rozhodnutí tehdejší městské rady městským zpravodajem, který má vycházet jednou měsíčně. Distribuován měl být zdarma do všech domácností Velkého Meziříčí. A vydavatelem zůstal Jupiter club, s.r.o. Tato organizace je městem zřízená a 100% vlastněná, přičemž valnou hromadu společnosti tvoří městská rada.

Z ustaveného zpravodaje města se stal postupem času magazín. Magazín Velkomeziříčsko byl pěkně graficky upravený, nicméně neplnil úlohu městského zpravodaje. Městský zpravodaj by měl informovat o všech důležitých, plánovaných, provedených či neuskutečněných akcích, které se ve městě realizují či pořádají. Magazín je přece něco úplně jiného.
Jenomže provoz tohoto magazínu stál město více než milión korun ročně. Není to jen přímá finanční dotace města (chce se mi napsat injekce). Je to také užívání kanceláří, prostorů „Jéčka“ atd. Jak mohou být takovéto noviny nezávislé? Takže to znamená, že noviny neplní svůj účel, za kterým byly zřízeny. Na minulém zastupitelstvu se pan jednatel Dufek ohrazoval proti mému výroku, že Velkomeziříčsko neplní svou funkci. Prosím pěkně, Velkomeziříčsko svou funkci neplní, za tímto výrokem si stojím. Neplní funkci městského zpravodaje, kterou mu dalo do vínku minulé vedení města.

Jaké je možné řešení? Vedení města musí vystoupit z komfortní zóny a musí udělat nepopulární řešení. Změnu – ano, tu neoblíbenou záležitost, která mnohé lidí děsí a kvůli které nemohou v noci spát. Město však musí ze zákona prostřednictvím vlastní tiskoviny informovat občany o své činnosti, plánech či realizacích, tak převádí tiskovinu pod sebe.

Celá změna znamená, že vydavatelem nebude městská organizace, ale město samo. Jinými slovy zodpovědná osoba nebude jednatel Jupiter clubu, s.r.o. pan Dufek, bude to pan tajemník Švaříček. To je všechno, ostatní věci jsou jen technického charakteru. Zaměstnance nejde jen tak převést, musí se postupovat podle zákona. Tvůrci magazínu mohli z Jupiter clubu přejít pod město, nikdo jim to neznemožňoval. Pouze by se šéfredaktorka zodpovídala panu tajemníkovi. Jupiter club skvěle plní svou roli organizováním a pořádáním kulturních akcí, ale bohužel s městskými novinami se jim dlouhodobě nedařilo, tak jak by si vedení města představovalo. Proto přišla ZMĚNA.

Znovu se vrátím k úvodní otázce. Opravdu si myslíte, že by Velkomeziříčsko, dotované jedním miliónem Kč z městské pokladny, mělo být nezávislé? Mohli bychom se bavit o četnosti vycházení novin, protože vydávání jednou za měsíc není moc ideální. Nicméně chceme, aby občané města měli relevantní a přesné informace o probíhajících akcích ve městě. Co se bude opravovat, budovat či jaké rozhodnutí stojí před představiteli města. Jaké kulturní, sportovní či jiné akce budou ve Velkém Meziříčí probíhat. A v případě, že to nebude fungovat správně, budu první, který na to bude upozorňovat a snažit se o změny k lepšímu. Cílem je, aby naši občané měli lepší a přesnější informace o veškerém dění ve Velkém Meziříčí.

Tomáš Rapušák, zastupitel města

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.