Nedělní podvečer v Husově domě patřil Žalozpěvu

zalozpev 2 copyAkustickou hudbu z Vysočiny přivezla skupina interpretů účinkující pod názvem Žalozpěv. Tu tvoří Jiří Nohel (autor textů, kytara, zpěv), Markéta Štouračová (zpěv, klavír, flétny), Vojtěch Herka (basová kytara, zpěv) a Aleš Tomek (housle, viola, zpěv).

Jejich tvorbu v našem městě netřeba představovat, vystupují zde opakovaně. Ačkoliv kapela letos na podzim slaví teprve své šesté narozeniny, rozhodně nepůsobí nijak „školáckým" dojmem. Naopak mnohými je vnímána jako velmi vyzrálá, staré časy připomínající, tajemná a lyrikou oplývající folková sešlost, která právě v čase jemně melancholického závěru roku, svými tématy přímo rozkvétá. V tvorbě, jejíž hlavním protagonistou je zakladatel a kapelník Jiří Nohel, je patrná silná inspirace Vysočinou, mystickou krajinou básníků, jakými byli např. Bohuslav Reynek, Jan Zahradníček či Jakub Deml. V dalších písních nalezneme putování jižními Čechy, neopomenuty jsou i Sudety, autor textů na koncertech promlouvá o nutnosti pochopit okolnosti vzniku i zániku některých míst, kostelů, krajů... Téma víry propojující se s touhou splynout s geniem loci, s půdou, tendencí odklonit se od příliš technokratického světa, nutností uchopit niterný okamžik rozjitření, je hlavní myšlenkovou náplní jejich vystoupení.

Na koncertě zazněly písně známé i novější, bylo představeno nově vznikající album Šlépěje nejbližší, které výtvarně podpoří místní umělkyně Jana Mikysková. Hudební produkce byla obohacena též o čtení zvukomalebné a meditativní poezie Jindřišky Mikoláškové a Jana Nouzy.

Farář ČBCE Pavel Janošík na závěr pozval návštěvníky na další akce pořádané v Husově domě.

Dana Cejnková

Více informací najdete ZDE.

Akce v Husově domě. 

zalozpev 3

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.