Díky projektu Zpíváme pro radost získaly děti oblečky i nástroje

MS Sokolvska zpivaniMateřská škola Velké Meziříčí, příspěvková organizace Velké Meziříčí realizovala projekt, „Zpíváme pro radost", který byl podpořen z Grantového systému podpory kultury města Velké Meziříčí 2015.

Našim hlavním cílem bylo zprostředkování kulturních zážitků a emotivních prožitků ve formě zpěvu, hudebně pohybových aktivit, tanečků, jak veřejnosti, tak rodičům v MŠ, ale i samotným dětem. Formou hudebních vystoupení a besídek se nám daří vyzvednout důležitost některých událostí spojených s našim městem Velkým Meziříčím. Například ocenění seniorů za jejich celoživotní práci, odchod dětí do základní školy nebo slavnostní ukončení zdařilého projektu v mateřské škole. Příležitost ke kulturním vystoupením nám poskytly i národní tradice, jakou je příchod Mikuláše, oslava Vánoc nebo Velikonoc. Děti se naučily vyjadřovat prostřednictvím hudebních a hudebně pohybových činností. Umí lépe zvládat základní hudební, vokální i instrumentální činnosti. V neposlední řadě se nám podařilo prezentovat mateřské školy na veřejnosti a zároveň podchycovat děti s talentem a s chutí rozvíjet se v oblasti umělecké.
Z poskytnutých finančních prostředků jsme dětem zakoupili stejné oblečení, které esteticky podtrhuje kulturní vystupování. Pro doprovodné a instrumentální činnosti jsme pořídily dětské hudební nástroje – xylofon, rolničky, bubínek, tamburínu, ozvučné hůlky, které děti již vyzkoušely na předvánočních zpívánkách, besídkách i vystoupení pro seniory. Obměnili jsme repertoár o nové texty písní a básní, a k tomu nám již posloužily dětské hudební zpěvníky a CD, např. Děti, písnička letí, Veselé písničky o zvířátkách, Hrajeme a zpíváme pro radost a Zvířátka ve hře, písni a tanci, Vánoční koledy.
Hudební nástroje i písničky ze zpěvníků a CD jsme využili při podzimní oslavě v přírodní zahradě MŠ „Klíček" Sokolovská. Dále děti vystupovaly na „Předvánočních zpívánkách" pro své rodiče a známé. Ve stejném oblečení - krojích jsme se poprvé ukázali na vystoupení v JC ve Velkém Meziříčí pro seniory z firmy Alpa, a.s. Velké Meziříčí. Rok 2015 jsem v MŠ zakončili besídkami u vánočního stromečku, kde se hrálo a zpívalo pro radost.
Jsme moc rádi, že představitelé našeho města Velkého Meziříčí nezapomínají na potřebu rozvíjet kulturní cítění již u dětí v útlém věku a kulturní aktivity podporují. Napomáhají tím nejenom k probuzení zájmu o současné kulturní dění, ale přispívají k budoucímu rozvoji kulturních a společenských kompetencí potřebných k pozitivnímu celostnímu rozvoji lidské osobnosti.

Mgr. Věra Bourková, MŠ Klíček Velké Meziříčí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.