Starosta ocenil vítězné návrhy symbolu města

IMG 1942Výherci ankety Velkomeziříčska o námět na symbol města, který by se mohl vítat návštěvníky Velkého Meziříčí na nové okružní křižovatce u Dolních Radslavic, byli včera oceněni při setkání se starostou.


„Z ankety, kterou vypsalo Velkomeziříčsko, jsme se chtěli dozvědět nějaké nápady – co se lidem ve městě líbí, co považují za symbol Velkého Meziříčí," uvedl starosta Radovan Necid. Do ankety se sešlo deset námětů. Z nich pak lidé během listopadu vybírali hlasováním na anketním lístku nebo na webu Velkomeziříčska. Z 1 345 platných hlasů jich nejvíce (45 %) dostal most, pak znak města (33 %), třetí skončila lahev Alpy (8 %).

František Dvořák převzal z rukou starosty Radovana Necida první cenu za návrh mostu. „Návrh představuje stylizovaný dálniční most ve Velkém Meziříčí. Pro mnoho lidí je tento silniční skvost důležitým symbolem města. Na kruhovou křižovatku není vhodnější skulptura, než tento gigant, reprezentující technickou dokonalost, Velké Meziříčí a silniční klenot," popsal svůj námět redakci Velkomeziříčska. Skulpturu mostu navrhuje z lomového kamene, který lze nalézt poblíž Velkého Meziříčí. Koncipuje ji tak, aby připomínala staré menhiry, které symbolizují pradávnost.

Druhý Pavel Báča poslal do redakce návrh znaku města z betonu, na vyvýšeném podstavci a s kruhem květinové výsadby kolem. Třetí Pavel Fikr pak navrhl sochu Alpy francovky asi 5 až 7 metrů vysokou.

Starosta účastníkům poděkoval za nápady. „Budou jistým návodem pro budoucího projektanta, kterého vybere vedení města," říká Radovan Necid a dodává: „Výsledný návrh pak odsouhlasí všechny dotčené orgány včetně dopravního inženýra a konečné slovo v tom, co se na okružní křižovatce nakonec objeví, bude mít zastupitelstvo."

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.