Budoucí kuchaře a číšníky čekají závěrečné zkoušky. Víte, kolik připraví tabulí?

DSCN6960Rok se s rokem sešel a žáci 3. ročníku oboru vzdělání Kuchař – číšník se budou opět připravovat k závěrečným zkouškám.

Nejprve musí zpracovat tzv. samostatnou odbornou práci (SOP). Letošní témata jsou velice obsažná, posuďte sami.
Díky prvnímu tématu „Setkání na farmě" ochutnáme dýňový svět na farmě u Pipků. Letem světem navštívíme farmu ve Švýcarsku, kde jistě oceníme některé švýcarské speciality. Ale pojďme zůstat v domácím prostředí a uvítejme jaro na statku nebo se nechme díky své fantazii pozvat na rodinné setkání na farmě u příležitosti zlaté svatby. S tímto tématem můžeme krásně proplout celým kalendářním rokem, tak doufám neodmítnete pozvání na dobírky na statku (dokončení sběru brambor) nebo zabijačku na statku. A když už opravdu plujeme letošním kalendářním rokem, nesmíme zapomenout na nejkrásnější svátky v roce, a proto všichni přijměte pozvání ke štědrovečernímu stolu.
Druhé téma „Z pohádky do pohádky" nás všechny vrátí do krásných dětských let, kde se fantazii meze nekladou. Zavřete oči a pojďte s námi putovat krajem „Krkonošských pohádek". Při našem putování potkáme „Kocoura Mikeše" na svých cestách. Naše výlety vedou do pohádkové vesničky v Podlesí na Vysočině a mílovými kroky zavítáme do sousedního Slovenska, a to přímo do Vysokých Tater, kde pozdravíme „Krále sokolů".
„Jídlo jako součást zdravého životního stylu" je název třetího tématu. Nebojme se toto téma rozvinout a ukázat všem, že naše gastronomie je jedna z nejlepších. V první řadě se snažíme vařit z regionálních potravin. Určitě mnoho z nás miluje dary našich rybníků. Co Čech to sportovec, tak nám určitě není cizí stravování vrcholového sportovce a jestli jsme jen trošičku na pochybách, tak si uvědomíme, že i stravou můžeme léčit. Studentská léta jsou pro některé z nás už velmi vzdálená a vzpomínky na školní stravování nám mohou vštípit myšlenku, že i česká kuchyně může být zdravá. Farmářské trhy jsou zárukou kvality při přípravě pokrmů a žáci při závěrečných zkouškách už vědí, jak se kvalitní pokrmy snoubí s vínem.
K poslednímu tématu „Mořský svět" lze dodat, že ryby a mořské plody se stávají nedílnou součástí české kuchyně a měly by být pravidelným hostem na našem jídelníčku. Jeden z našich žáků si proto zajede zarybařit do Norska.


Toto jsou témata, kterým se naši žáci začínají věnovat. Úkol mají dosti náročný. Oni už na svém zadání pracují a Vás, milí čtenáři, bych chtěla poprosit o odpověď na malou kvizovou otázku.


Dokážete z toho krátkého článku vyčíst, kolik slavnostních tabulí zhlédneme?
Správné odpovědi posílejte na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 4. 3. 2016.
Pět vylosovaných výherců obdrží krásné ceny.
Bc. Hana Lavická

DSCN6981DSCN6959 copy copy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.