Lidé si přišli prohlédnout výrobu kabelů i bavit se

IMG 6313Prohlédnout si současné prostory bývalé Kablovky, tedy společnosti nkt cables, i pobavit se přišlo 902 zájemců během právě uplynulé soboty. K oslavám sedmdesátého výročí založení závodu ve Velkém Meziříčí firma připravila pro své zaměstnance, rodiny s dětmi a další Family day.

Na nádvoří závodu mezi cívkami s kabely bylo po celý den rušno. Pro děti i dospělé byl připraven zábavný program – hry, překážková dráha, dětské dílny, malování na obličej, fotbalové utkání na nafukovacím hřišti, klaun se svojí show i další atrakce a samozřejmě jídlo a pití.

Značný zájem byl o komentované prohlídky závodu. „Procházíme se skupinami lidí provozy tažení hliníku a mědi, výroby kabelů jako takových – lan –, oplášťování, dále linky stínění, oplášťování stínění a nakonec stáčení kabelů,“ vyjmenoval jeden z průvodců Martin Starý, který v Kablovce pracuje již čtyřiadvacet roků, nyní jako vedoucí mechanické údržby.

Možnosti navštívit po letech Kablovku využili i někteří bývalí zaměstnanci. Většinou konstatovali, jak moc se závod oproti dřívějšku zmenšil a pak vzpomínali, kde co dřív bývalo a kde kdo s kým dělal. "Tady přece byla gumárna," lovila v paměti jedna z návštěvnic. Přišli však také zájemci o práci. „Prohlédl jsem si provozy a jsem nadšený. Nebudu váhat. Jsem rozhodnutý skončit tam, kde pracuji nyní, a podat si žádost o zaměstnání v kabelovně,“ sdělil jeden z nich.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.