Ke kauze Velkomeziříčsko

IMG 7083Nesdílím poměrně rozšířené přesvědčení, že politika je přežitá, nepotřebná a špinavá věc. Vím, že je to naopak věc zcela zásadně ovlivňující náš každodenní život, ať už si to uvědomujeme více nebo třeba vůbec.

Lidé, kteří jsou ochotni se zabývat politikou, jsou nesmírně důležití, ale samozřejmě nikoli neomylní – stejně jako my ostatní. A politika je přesně taková, jací jsou politici. My voliči proto nemůžeme propadnout pocitu spokojenosti typu: „Já jsem (ne)odvolil a odteď se starejte vy“. O politiku je prostě třeba se zajímat. Politiky musíme kontrolovat, a pokud to vyžaduje situace, musíme také čas od času vystoupit z komfortní zóny a dávat jim zpětnou vazbu. Dobrý a zdravě sebevědomý politik se totiž pozná podle toho, že o to stojí, i když slyší třebas hlas kritický.

Snad nejpříměji tato vazba funguje na místní úrovni. Koneckonců právě dopady lokální správy se v našich životech projevují zcela zjevně. Domnívám se však, že správa maloměsta by se neměla nést v duchu maloměstského myšlení a politiky. A právě tímto duchem poněkud zavání rozhodnutí velkomeziříčské městské rady o zrušení finanční podpory společensko-informačnímu portálu Velkomeziříčsko a jeho nahrazení radničním informačním serverem a zpravodajem. Kdo si přečetl článek Sedláčková: Velkomeziříčsko má vynikající úroveň, publikovaný na jmenovaném portále 13. 7. 2018, seznámil se s konkrétními argumenty, jimiž absolventka Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy a lektorka semináře Obecní zpravodaj a radniční noviny akreditovaného u Ministerstva vnitra České republiky Mgr. Helena Sedláčková podkládá své hodnocení. I já jako pedagog, který se rovněž zabývá mediální výchovou, se musím s tvrzeními uvedenými v článku ztotožnit. Navíc oceňuji v rámci své profese velice dobrou spolupráci s redakcí Velkomeziříčska.

Napadá mě spousta důvodů, proč by mohli politici chtít dostat zpravodajství ve městě „pod radnici“. Nenapadá mě však ani jeden argument, jaký prospěch by z toho měli mít čtenáři, tedy občané tohoto města, zvlášť když dosavadní úroveň a podobu zpravodajství oceňuje i kompetentní nezávislý hodnotitel. Navíc si všichni dobře pamatujeme, že pokusy politiků zasahovat do vedení a řízení Velkomeziříčska byly vždycky velice diskutabilní a v konečném důsledku kontraproduktivní.

Je naprosto logické, že žádoucí pro všechny občany města Velkého Meziříčí, koneckonců i pro politiky, je otevřený, vyvážený, dobře a co nejsvobodněji vedený společensko-informační portál. A pokud má tradici již od roku 1919, tím lépe!

Dagmar Handová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.