Petr Velička seznámil veřejnost s architektonickou soutěží

besedaVýsledkem architektonické soutěže je vždy stavba, která má trvalou hodnotu a nepodléhá momentálním náladám samotného zadavatele stavby. Ten si naopak může z množství návrhů od architektů vybrat ten nejvhodnější. Na veřejné přednášce to včera řekl sekretář připravované velkomeziříčské soutěže Petr Velička.

"Na rozdíl od jiných typů zadání veřejné zakázky (např. obchodních soutěží) architektonická soutěž přináší dostatečně včas právě konkrétní návrh řešení stavby. Pro investora je naprosto zásadní seznámit se s estetickým, dispozičním, funkčním a konstrukčním řešením požadované stavby, do níž hodlá investovat nemalé peníze. Investor má tudíž možnost vybírat při vypsání architektonické soutěže podle poměru ceny realizace a komplexní kvality návrhu stavby," řekl Petr Velička.

Na přednášce dále přiblížil nejen průběh a smysl soutěže, ale na konkrétních příkladech z České republiky i ukázal, jak výsledky takové soutěže vypadají. Popsal například průběh architektonické soutěže na obnovu náměstí v Hostomicích, centra města v Děčíně nebo náměstí ve Stříbře. V této souvislosti také poukázal na fakt, že samotné zadání soutěže musí být hodně promyšlené. Účastníci soutěže totiž musí mít jasnou představu o tom, čím se mají ve svých návrzích zabývat. "Požadavek definuje zadavatel soutěže, v našem případě město, ale formulovat by jej měla porota, která zároveň také určí, podle jakých kritérií se budou návrhy hodnotit. Kvalitně zpracovanými soutěžními podmínkami lze dosáhnout vyváženosti všech požadavků na záměr, nejde tedy jen o design či cenu, ale např. o řešení hospodaření s energiemi, použití konkrétních materiálů a podobně," řekl Velička.

Sekretář Velička se také věnoval podrobnému rozboru právě členů poroty. Rozebral nejen odbornost jednotlivých členů, ale zevrubně popsal i složení její tzv. "závislé" části a náhradníků. Uvedl, že dohled České komory architektů je mimo jiné zárukou správného průběhu soutěže. "Soutěž nabízí rovnou příležitost všem účastníkům a přináší tak možnost získání neotřelých a originálních řešení. Je to způsob důvěryhodný i pro samotné soutěžící," prohlásil Petr Velička a na závěr pozval na další přednášky. Dnes v 17.00 v kinosále Jupiter clubu proběhne přednáška Vladimíra Sitty.

hostomice 02

hostomice 01stribro predstribro pofrydlant

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.