Zdejší náměstí má obrovský potenciál, míní architekt Sitta

IMG 3139Veřejný prostor dnes mnozí vnímají jen jako parkoviště nebo ráj konzumerismu. Ale to je špatně, říká architekt Vladimír Sitta, jenž zasedne v odborné porotě architektonické soutěže na zdejší centrum města.


Vladimír Sitta včera v kinosále Jupiter clubu Velkomeziříčským ukázal svoje projekty, které řeší veřejný prostor – například Národní muzeum Austrálie, komunitní centrum v Sydney a další. Představil svůj pohled na dané téma s uvedením konkrétních příkladů ze světa i z České republiky. „Malostranské náměstí v Praze, které je vůbec jedním z nejkrásnějších, je nyní parkovištěm. A bohužel, chybí politická vůle s tím něco dělat," zmínil problém, který podle něj platí v Praze i jinde. „Tady v Čechách máme často pocit, že nelze nic změnit. A přitom jinde ve světě to jde... Lze transformovat i beznadějné prostory, je-li k tomu vůle," dodal a uvedl příklady míst, která se změnila a díky tomu se změnilo i chování lidí v tom konkrétním prostoru.

IMG 3136Podle Vladimíra Sitty má být veřejný prostor přátelský k lidem. Na náměstí tak nesmí chybět stín, lavičky, podloubí, cukrárny, aby žilo a lidé tam rádi trávili volný čas. Tedy například i letní zahrádky by měly být v zadání architektonické soutěže, mají-li na náměstí i v budoucnu fungovat. Je třeba definovat jejich formu. Aby nebyly jen reklamními poutači, ale kultivovanými a příjemnými místy vybízejícími k posezení. Koexistence s auty je podle něj možná, ale i ta je nutno je kontrolovat. Místa a města, kde auta dominují, jsou nepřátelská. Pochválil přitom například náměstí ve Frýdlantu, Havlíčkově Brodě, Litomyšli a naopak vyjádřil pochybnosti k nedávno zrekonstruovanému náměstí ve Velké Bíteši.

Na dotaz, zda lze řešit samostatně náměstí bez všech dalších navazujících prostor, širokého okolí odpověděl: „Není to nekoncepční. Kontext je sice třeba vzít v úvahu. Ale z jednoho bodu musíte začít. Žádné město nemá tolik prostředků, aby řešilo celý svůj prostor naráz."
Sekretář architektonické soutěže Petr Velička přitom potvrdil, že v zadání pro architekty požadavek na řešení všech návazností nebude chybět, a to i co se týče prostoru za řekou.

A jak se Vladimíru Sittovi jeví současné velkomeziříčské náměstí? „Potenciál má obrovský," řekl architekt.

Martina Strnadová

 

Další veřejné prezentace členů odborné poroty v kinosále Jupiter clubu:

17. března v 17.00 – David Vávra
31. března v 17.00 – Ladislav Kuba
  7. dubna v 17.00 – Tomáš Jiránek

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.